View Single Post
Eski 16-10-2012, 10:59   #211
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Burada sizlerin bu güzel paylaşımlarından habersiz, dün gittim ve eşimle kokusuna bayılıp öldüğümüz akşam sefasından bir fidan aldım peyzajcıdan. Yavaş yavaş botanik bahçe olma yolunda ilerleyen balkonumuzda çok güzel olacaktı.

Yan sürgünleri pek gelişmemiş ama ana gövde hayli uzamış, 1 metreye yakın boyda. Üzerinde kapalı çiçekleri de vardı, özenle seçtim diğerlerinin arasından. Sonra işe döndüm.
İki saat sonra iş çıkışı arabamda beni müthiş bir sürpriz bekliyordu. Hava kararmıştı ve arabanın kapısını açtığım anda yüzüme vuran o müthiş kokuyu sanırım asla unutamayacağım.

Eve yaptığım yolculuk boyunca yüzümdeki kocaman gülümsemeyi gören trafik arkadaşlarım eminim beni deli falan sanmışlardır. Aroma terapi yaptığımın farkında olmaları mümkün değildi elbet.

Gelelim merak ettiğim sorulara.
Açıkçası tek yıllık bir bitki olduğunu, ya da en azından her kış solduğunu bilmiyordum alırken. Çiçeklerini döküp solar ama gövdesi aynen kalır ve baharda yeniden canlanıp sürgünler patlatır diye tahmin ediyordum. Aldığım bitki hayli uzun ve ana gövde çapı 2 cm kadar. Antalya'nın ılıman iklimini ve kışın da sıcaklığın 10 derecenin altına pek düşmediğini düşünürsek yine de yumruya kadar solup uykuya geçecek midir dersiniz? Özellikle Antalyalı ve benzer iklimli, Akdeniz'li dostlar ne derler?

İçinde olduğu saksı boyutuna göre oldukça ufak kalan bir yetiştirme saksısı. Çok daha büyük bir saksıya alıp burada soğuklar başlayana kadar en azından biraz daha dallanmasını, baharda da yeni sürgünleriyle coşmasını, hatta ayırdığım köşeyi kaplamasını planlıyordum. Tabii bu bitkiyi begonvil gibi düşündüğümden kaynaklıydı. Eğer kışın topraküstü kısmını öldürüp uykuya geçecekse şimdi böyle bir uygulama yapmama gerek olmayacaktır, siz ne dersiniz?

İlgilenip cevap verecek dostlara şimdiden teşekkürler.
En güzel sefalar sizlerin olsun.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön