Yazdım yazdım,bir tuşa bastım hepsi silindi gitti.
Sevgili YeniGine,bana sardunyalarla ilgili bir soru sormuş,kendi başlığımda cevaplayayım dedim.Aslında hepimiz biraz bitkilerimizin bakımlarıyla ilgili bilgiler versek gerektikçe ya da tecrübelerimizi kendi başlıklarımıza yazsak,bu sayfalar fotoğraf paylaşmaktan çok daha işlevsel bir hale gelecek.
Şimdi yazdıklarımı yeni baştan yazmaya çalışacağım.

Yazılanlar silinince kötü oluyor.
Ben kendi sardunyalarıma ilkbahardan itibaren iki haftada bir sulandırılmış sıvı besinlerden veriyorum.Çiçekleri için yetiştirilen ibaresi bulunan herhangi bir sıvı besin olabilir.Zaten bilindik markaların hepsi iyi.Sardunyalar sürekli çiçeklendikleri için takviye yapmanın gerekliliğini anladım.Hoş eskiden vermiyordum;ama vermek gerekiyor.Sonuç daha iyi oluyor.İlkbaharda yeni toprak eklerim.Sardunya hemen her türlü toprakta gelişir;benimkiler çoğunlukla torfa ekili;ama artık toprağa diatomit ve perlit de karıştırıyorum.Özel Sardunya toprağını da denk gelir de görürsem alıyorum.Sardunyaların açık havada olmaları ve bol güneş almaları şart.Güneş görmeyen sardunya cılız olur,çiçeklenmesi de az olur.Düzenli olarak kuruyan yapraklarını temizliyorum.Çiçekler geçince sapını kopartmadan sadece çiçek uçlarını alıyorum,çünkü bitki çiçek saplarından da kendine besin çekiyor.Ne zaman tamamen kurusa saplar,o zaman temizliyorum.Yazın her gün suluyorum,hatta bazen sabah-akşam bile istiyorlar;ama şimdi sulama sıklığını azalttım,neredeyse 3-4 günde bir suluyorum.Tabii toprak kontrolü yaparak sulamak da çok önemli.Sardunyalarımı budamıyorum.Gerekli olduğunu düşünmüyorum.Gerekli besin takviyesi yapılırsa budamaya gerek yok bence.
Ceylan sardunyalarımın bir kısmı bitlendi.

Bir süredir çiçek açmıyorlardı.Meğerse koşnil biti varmış,bir de tırtıl!Tırtıllar nereden geliyorlar anlamıyorum?Yalnızca bu yıl ceylanların bir tanesini biraz budadım ve yoğun ilaçlama yaptım.Buna rağmen yaprak gelişimleri çok iyi.Çok fazla yaprak çıkarıp dallanıp budaklandılar.
Artık ayda bir bitkilerime kimyasal ilaç yapıyorum.Yoksa bit illaki geliyor.

Kışın da sardunyalarım balkonda duruyor.Geçen yıl üzerlerine naylon poşet geçiriyordum.Tabii bu İstanbul havası için yeterli oluyor,çünkü don olayı pek görülmüyor.Ama kışları sert geçen yerlerde yapılamaz.Eve almak gerek kışın oralarda,yoksa donarlar.Ya da kapalı balkona alınmalı,bu naylon seralarda koruyamaz diye düşünüyorum;ama sahil şeridinde ve ılıman iklimlerde gerek yok.Ben güneşli günlerde poşetleri çıkarıyordum,hava soğuyunca yeniden poşetle korumaya alıyordum.Çok nem sağlıyor poşetler.Kış olmasına rağmen çiçek bile açan vardı.Balkonun konumu da önemli,benimki güneybatı cephesi.Kışın kuzey rüzgarlarından mutlaka korunmalı İstanbul bile olsa...Balkonun konumuna dikkat edilmeli.
Onun dışında,babaannemden aldığım çelikler benim sardunya çeliklerimden daha sağlıklı.Babaanem katı gübre kullanıyor.Koyun,keçi,sığır gübresi...Artık o zaman elinde ne varsa.Bitkiye müthiş yarar sağlıyor.Ben de bulursam kullanacağım;çünkü katı gübre kullanılanların gövdesi gerçekten kalın ve yaprak renkleri de çok daha canlı,çiçeklenme oranı daha fazla.Benim verdiğim sıvı besin gübreye göre daha yetersiz.Satıldığını bildiğim bir yer bulursam,evime de yakın olmalı,alıp deneyeceğim.Yani bu ilkbaharda katı gübre kullanmaya başlayacağım.Sayın alacakaranlık'tan leonardit aldım;ama henüz sardunyalarda kullanmadım.
Her yıl mutlaka toprak yenilenmeli;aslında en sağlıklısı topraktan çıkarıp toprağa gübre karıştırıp yeniden dikmek,ama ben bunu yapmaya üşendiğimden biraz toprağı çapalayıp yeni toprak ekliyorum.Bu yıl dediğim gibi gübre de kullanacağım.En çok tavsiye edilen gübre solucan gübresi,aklımda ilk o var.Bulursam onu kullanacağım.Bulamazsam yanmış sığır gübresi sanırım.Gübreyi de uzun saksılara her saksıya bir avuç içi kadar verebiliriz.Babaannem hep bu şekilde yapıyor.
Bir de eski tip boylanan sardunyalar hepsi içinde en sağlıklısı,bende bodur türler de var,ceylan da var.Minyatür ceylan en nazlısı,sonra ceylanlar,sakızlar sonra bodur sardunyalar ve en son hakiki sardunya

Dayanıksızdan ,dayanıklılığa soğru sıra bu.Yapı marketlerde satılan bodur sardunyalardan alırsanız,onlar fazla boylanmıyor bol çiçek açıyor.Hakiki sardnya dediğim boyuna uzuyor,ama bence en güzeli de bu.Ceylanlara çok takıldım bir ara;çünkü ne yalan söyleyeyim çiçek renkleri harika;ama dayanıklı olsun diyorsanız,eski tip sardunya almaya bakmalısınız.
Yani yazdığım gibi aslında çok da farklı bir bakım uygulamıyorum.Herkesin az çok yaptığı,bildiği şeyler.