Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45
Nuri bey,
Tavsiyeniz üzerine servilerimi ve limoni servilerimi şekil ve boy budaması yaptım. Kış bakımı işlerinden kastınız bordo bulamacı uygulamasımıdır?
Ben yine sizin tavsiyenize uygun olarak meyve ve diğer ağaçlarımı Kasım ayında budayıp bordo bulamacını ardından yapmayı düşünüyordum. Ne dersiniz?
Ayrıca elektrikli ve zincirli tip teleskopik testere ile kestiğimde biraz hırpalanma gözlemledim. Kalın dal ve gövde için başka alternatifim yok ama 2-4 cm lik dallar biraz hırpalanıyorlar. Bu nedenle bordo bulamacı galiba şart.
Tavsiyelerinize şimdiden teşekkürler.
Her şey gönlünce olsun.
|
Merhaba sayın
OSMAN45 hoşgeldiniz
Servilerde kış bakımı ; Budama sonrası mümkün olduğu kadarı ile iç kısımlarda oluşan kuru ibreleri silkeleyerek veya temas yolu ile boşaltalım, kuru dalları çıkış yerinden alalım, ağaç altı temizliği ve gerekli ise yüzeysel çapalanmasını yapalım, ibreli türlere uygun kompoze gübrelerde verebiliriz..
Budama ve bakım sonrası unlu bit, kabuklu bit zararlıları görülürse uygun bir insektisit uygulaması yapılabilir.
Bordo bulamacını, hastalık belirtisi görülmeden servilerde budama sonrası
asla uygulamasını yapmayalım.
Servilerinizin kesim sonrası yaraları için özel bir uygulama yapmak gerekli değildir...
Tepe kesimlerinde ihtiyaç hissedilirse büyük yaraları için aşı macunu ile kapatılabilir.
Budama konusunda en önemli ön tedbir, hastalıklı ağaçların budaması sonrası, budama aletlerinin steril edilmesidir. 1 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu karıştırarak budama aletlerini bu karışıma daldırmak sureti ile temizlemektir.
Yaprak döken meyve ağaçlarınıza ve çalılara kasım ayında budama sonrası bordo bulamacı uygulaması yapabilirsiniz.
Kolay gelsin....