View Single Post
Eski 10-10-2012, 09:48   #718
ykaya194
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musculus Mesajı Göster
Burada bir arkadaş domates ekti. 25 dönümden minimum 250 ton domates aldı. ortalama 20 kuruştan 50 bin lira. 15 bin lira masrafa gitti. 35 bin lira net kar. Dönüm başı 35/25= 1400 lira. 5 sene böyle devam etse 7 bin lira. 5 sene sonra 20 ağaç bile eksen dönüm başı 20x5= 100 kilo O da 10 liraya versen kilosunu en fazla 1000 lira eder. Nohut tan zarar ediyorum diyen arkadaş lütfen bir daha okusun yazdıklarımı. 4 lira süper fiyat nohut için. Çamtepe nin yazdıkları son derece doğru. Ceviz tek yıllıklara rakip olamaz. Uzun süre isteyen meyve. Ama armut rakip olabilir.
Arkadaşlar,
ceviz,badem gibi meyva bahçesi tesisi kurmak uzun vadeli bir yatırım ve kuruluşta aynen fabrika gibi ilk yatırımı maliyetli olan bir iş olduğu malumunuzdur ancak iyi yönetilen bir işletme gibi yöreye uygun cins seçimi ve bahçeye bilinçli bakım yapıldığında 5-6 yıl sonra aldığın bir yıllık ürün ile kendini rahatca amorte edebilmektedir zira bir ağaçtan 20-30 kg alındığında bile dekar başına 20 ağaç x 20 kg=400kg x10tl=4000 tl/da eder hangi tek yıllık üründe bunu alabiliriz? aynı zamanda ceviz aralarınada 3-5 yıl sebze ekerek kazançta sağlanabilmekte (biber vs. gibi sulu tarım)

Önceki yazımda nohut ile ceviz getirisi mukayesesi yaparken;nohutun en yüksek verimini ve fiyatını , cevizin ise en düşük verim ve fiyatını kabul ederek mukayesesini yaptığım halde bile cevizin daha fazla getirisi olduğu hesaplandı.
nohuttan zarar etmedim zira ektiğim arazi ceviz bahçesi kurmaya uygun olsa idi cevizi tercih ederdim.
saygılar,

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön