Sn badrobot,
İzninizle ve affınıza sığınarak, yanlış anlamaları önlemek açısından ufak bir düzeltme yapmak istiyorum:
Bonsaiye yeni başlayan arkadaşlarımızın orta veya büyük boy bonsai yapacağını düşünerek bu tavsiyeleri vermenizi ben çok iyi anlıyorum ancak onlar bunu yanlış yorumlayabilirler.
O yüzden bonsai adayı seçimi ile ilgili olarak gövde kalınlığı tavsiyesinde bulunurken şöyle tavsiyede bulunmak daha doğru olacaktır: "Çalışmak istediğimiz bonsai boyutu ne ise ona uygun kalınlık seçmek ve seçerken de gövdesinin mümkünse hareketli, estetik olmasına, yaşlı görünümde olmasına veya yaşlı görünmesini sağlayacak işlemlere uygun olmasına dikkat etmek gerekir..."
Yani eğer çalışacağımız aday mini/küçük (mame veya shohin) boy (10-20 cm) bir bonsai olsun istiyorsak, gövdesini en az 6 cm kalınlıkta seçin demek göreceli olarak yanlış yönlendirici olabilir. Ama eğer 25-30 cm üzeri orta veya büyük boy çalışmak istiyorsak dediklerinize aynen katılıyorum elbette.
Hele bir de literati tarzı konusu var ki o daha da bir istisna bu kalınlık konusunda!
Bu konuyu sadece yeni başlayanlar için aydınlatma gereği hissettim, kaldı ki biz aramızda konuşurken birbirimizi ve ne demek istediğimizi gayet iyi anlıyoruz zaten