Şaşırtma dediğimiz aktarma aslında. Mesela ilk aşamada m²'de 100 bitki varken, ikinci aşamada 25 bitkiye seyrelteceksiniz. İngilizcesi spacing.
Cam seramı sorusuna bir şey diyemem. Fiyat aldığınız firma ile görüşmeniz daha doğru bir sonuç verir. Fakat diyebileceğim tek bir şey var, daha önce marmara bölgesinde iş yapmış ve işleri ayakta duran bir firma ile çalışmanız. Çünkü marmarada, güneyden farklı olarak kar yükü de hesaplanmalı. Ayrıca buraların rüzgarı özellikle lodosu çok sertdir. Türkiye'de kimyasal ve tohum sektöründe lider durumdaki bir firmanın seralarının yamulduğunu ve yattığını gördüm geçen sene. Nasıl düzelteceğiz diye dolanıyorlardı.
Marketde 1.5 TL'ye satılan ürünün sizden çıkış fiyatı 0.5 - 0.7 TL olur. Ki bence bu 85 gr ürün için çok iyi rakkam. Sizi kurtarır mı bilmiyorum fakat 85 gr satacaksanız eğer, bir dönümden yılda 500.000 adet rahat çıkar.
%10 luk fire demek 2 dönüm serayı boşa işletiyorsunuz demek. Bence hedef bir tanenin bile çöp olmaması olmalı. Ben karşılaşacağınız başka bir sorundan bahsetmek istiyorum. Yılda 6 milyon lollo rosso önemli bir üretim. Bunu ancak büyük market zincirine veya tedarikçiye vereceksiniz. Fakat şöyle bir sorunla karşılaşacaksınız. Market sadece lollo rosso satmıyor. Akdeniz yeşillikleri ve akdeniz baharatları adı altında 50 çeşit ürün satıyor. Marketlere mal veren bir kaç firma var. Bunlar çok yekünlü ve kalemli üretim yapıyorlar. Anlaşmalar ise iki tarafıda koruyacak şekilde yapılıyor. Market ürünü her istediğinde getirilmesini şart koşarken, firma bütün ürünleri benden alacaksın diye şart koşuyor. Yani X markete sadece lollo rosso verebilmek sorun olacak diye düşünüyorum.
Diğer yandan kaliteli tohum diyoruz ya, bu demin bahsettiğim büyük üretici firmalar tohum firmalarına gidip bu tohumu bu ülkede sadece bana vereceksin diyorlar. Çok miktarlı mal aldıkları için tohum firmasıda bunu kabul ediyor. Vahşi kapitalizm sizi hem üretim aşamasında hem satış aşamasında kilitliyor. Piyasada en çok tutulan (veya satışı olan tek çeşit) tohuma ulaşma imkanınız kalmıyor. Benzer bir çeşit yapabilirsiniz fakat market olsun, tedarikçi veya kabzımal olsun hemen farkı görüyor ve ya hiç istemiyor ya da ona göre para veriyor.
Sadece lollo rosso üretirseniz markete vermeniz zor, o kadar malı yerel pazarda tüketemezsiniz, ne kalıyor? Tedarikçi veya meyve sebze hali. Onlarda fiyatı iyice öldürecek. Düşecek sizin lollo rossounun adet fiyatı 30 kuruşa.
Ben nasıl mı çözdüm işi? Yeşil kıvırcık yapıyorum artık. Pazarcıya veriyorum. Pazarda satış fiyatının yarısına benden alıyor. Ambalaj yok, nakliye yok, komisyon yok. Aldığım para bana kalıyor.
Sorularınıza dönersem, sertifikasyon kuruluşu sizden alacağı parayı hesaplarken iki şey soruyor. Ne kadar alanda kaç çeşit ürün yetiştiriyorsunuz? Sizden buna göre ücret talep ediyor. Benden 1 dönüm marul için 5000 lira istemişlerdi. Laborotuardaki analiz paralarıda üzerine ilave olmak üzere.
Plastik sepetlerin yenileri kaç para bilmiyorum. Ben mantar sepeti (30x50X20) diye tabir edilenleri en son 1 liradan almıştım. Fakat bunlar kullanılmış mallar. siz her gün o kadar kullanılmış sepet bulamayabilirsiniz. Aynı ebat kartonlar 2 lira civarında. Ama karton kutunun katlama sıkıntısı var. Ya işçilik ya makina.
Başka sorunuz olursa, deneyimlerimin yettiği kadar cevap vermeye çalışırım.
|