Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01
Sevgili elek,
Oksijenli su önerdiğine göre mantardan kuşkulanıyorsun, yanılıyor muyum? Ya da küf oluşumun farklı bir nedeni varsa açıklarsan sevinirim.
Güneşli bir yer önermene şaşırdım. Aşıdaki linkte, doğuya bakan pencerede korunmalı ( tül) olarak güneş ışığı alması öneriliyor.
- | * Hoyas in Words and Photos * | * Hoya archboldiana * | - ( Care bölümünde )
|
Bu mesajı yeni farkediyorum, halbuki özellikle hoya konularını sektirmeden okumaya çalışırım, pek devamsızlık yapmam yani
Oksijenli su saksılardaki bu tarz küflenmeler için (mantar veya bakteri aleminden hangisi sorumluysa artık

) genel bir çözüm olarak önermiştim. Birkaç saksı da olsa topraktaki hoyalarımda (spesifik olarak carnosa compacta ve artık annemde olan bellada) işe yaradı. Güneş de bu tarz küflenmenin önüne geçebilmek için, ışıklı olan yerde bunlar olmuyor çünkü. Tabii güneşten kastım kızgın güneşin altına atalım değil, sadece daha bol ışık alan bir yerde bulunması; bu ışığın tüm hoyalarda genel geçer kural olarak tülden süzülerek gelmesi (ya da güneşin yakıcı olmaması)
Not: Referans verdiğiniz sitenin bana göre ciddi bir yeniden gözden geçirmeye ihtiyacı var ve ciddi bir hoya klübünün sitesi olsa da içindeki bazı bilgiler bana göre muteber değil. Ben ilk başlarken koleksiyonumdakileri buradaki bilgilere göre yerleştirmiştim; linearis ve australise gölge lazım diye ayarlamıştım mesela. Sonuç hüsran oldu. Lineariste 30 cm kadar yapraksız 2 dal, yine australiste habire yaprak döken 50 cm bir sürgün.... Linearisin saksısını rafın güneş gören tararına doğru çevirdim düzeldi. Australisi odanın gerisindeki raftan tam cam önüne transfer ettim düzeldi... Tecrübelerim tam tersini söyledi yani