View Single Post
Eski 07-10-2012, 22:35   #16
missmenas
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Sayın a.ayberk,
Başlığınızı açtığınız günden bu yana, Hoyalara olan ilginizi ve Hoya sevadanızı taktirle ve ilgiyle izliyorum.
Hoyaların türler arasındaki seçimlerinizde, araştırmacı ve gerçekten gönül verdiğinizi görebiliyorum.
En önemliside Hoya listenizi görünce, salt bu listeyi oluşturabilmek için bile harcadığınız zamanı ben anlayabilirim. İşte buna Hoya Aşkı denir

Listeye bakarken aklımdan geçenleri yazmaktan çekinmeyeceğim. Peşimden gelen bir çılgın Hoyacı daha varmış deyip tebessüm ettim.

Kuşadası'nın iklimi Hoyalar için çok ideal, şanslısınız bu yönden. Edinmiş olduğunuz bazı türleri bahar ayları itibariyle Kışa kadar açık balkonda bile büyütebilirsiniz.
Hatırlayabildiğim kadariyle sadece Antalya'ya kıyasla bol rüzgarınızın olduğudur.

Gözlemlediğim birkaç detayı açmak istiyorum, Toprak karışımınızı Hoyalarda bazı türlerde zamanla sorun yaşatacağını biliyorum. Gördüğüm kadariyle, Hoya compacta Variegated "İnsida" Bu sorunu yaşamaya başlamış bile. Yaşadığınız soruna ek olarak tercih etmiş olduğunuz saksıdada problem var.
Bu saksılardan bende almak istemiştim, saksının altındaki delikler tabağındaki birleştirme yerine takılınca alttan alacağı oksijeni ve süzeceği suyun engellemesiyle alakalı. İlave alta delik açılmalı ve incelemem sonucunda onu bile yetersiz görmüştüm ve almaktan vazgeçtim.
Suyunu fazla kaçırmadığınız sürece küflenme gibi sorunu yaşamazsınız.

Küflenme, zamanla mantara dönüşür ve kök çürümesiyle birlikte kayıplar yaşarsınız.
Sevgili Elek'te bu konuda endişe duymuş olmaliki oksijenli suyla sulamanızı tavsiyede bulunmuş, bu işlemi yapmanızı bende tavsiye ederim.

Hoya Archboldiana "Pink" teki yaşamış olduğunuz üzücü sürgün kuruması olayı... ilk olarak zedelenme olabilir ve birde yogun sıcaklarda aldığı fazla güneş ve sıcak esintidir. Bu tür Sürgün kayıplarını genelde hepimiz yaşamaktayız. Gözlemlediğim kuruması durmuş, yan sürgünler yakındır belirmeye başlar. Sürgün uçlarına elle veya başka bir nedenle yapılan temasta bu şekilde kayıpları tetikler.

Hoyalardaki bakıma gelince, bende bazı yabancı koleksiyoncuların önerilerini dikkatle inceliyorum ve yaşadığımız iklimle kıyaslama yapıyorum.
Özellikle cephe seçiminde Hoyaların genelde sevdiği Doğu ve Batı cephesi olarak en iyi gelişimi göstermektedir. Ülkemiz Güneş yönünden Hoya yetiştirmek için çok uygun.
Bu araştırmalarıma ek ilave olarak yine tavsiyelerin yanısıra Hoyalarımdaki gözlemlerimle en doğru cepheyi bulabiliyoruz. Kış aylarında direk gün ışığına ihtiyacı olan bazı türler vardır. Bu durumda güney cepheyide değerlendirebilirsiniz, hatta sürekli o cephede bulunması gereken bazı türler vardır, bol süzülen gün ışığına ihtiyacı olan türler yine size fikir verecektir sürgün kayıpları veya yaprak deformasyonları gibi. Bunların hepsi sizin gözlemlerinizle en doğru bakımı yapmanızı sağlayacaktır...


Hoya javanica Muhteşem gözüküyor, başarınızı canıgönülden kutluyorum...
Dilerim listenizdeki edinmek istediğiniz türlere tez zamanda kavuşursunuz.

Sevgili Orkun Kırcı'nında sözlerine katılıyorum, bende yakınınıza taşınıyorum benim içinde sevindirici bir olay, yakınımda başka Hoyacıların olması güzel...

Mutlaka yolum Kuşadası'na düşecektir, tanışmak isterim... 10 Ekim de taşınıyorum...Muğla-Ula Akçapınar Köyünde olacağım yolunuz düşerse Hoya serama ziyeretinizi beklerim.

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön