Makaleye bir kısayol veremez misiniz ? Okur aydınlanırdık.
UV dalga boylarının bitki gelişimini yavaşlattığını biliriz. Hatta Fotosentezi toptan sekteye bile uğratabilirler. Cam, Naylon, polietilen ve policarbon dan yapılmış tüm saydam maddeler UV yi engeller. Yani sahilde güneşin altına yatıp üzerinize cam koyarsanız bronzlaşamazsınız. Bu açıktaki ürün Uv ışığa maruz kalabilirken seradakinin pek kalamadığını gösterir.
Ancak buna rağmen tarlada bir sürü sebzenin sıkıntısızca yetişebilmesi havadaki Uv nin fotosenteze pek bir zararının olmadığını da düşünmemize sebep olur.
Çok ince bir yetiştiricilik yapılıyor veya bir kontrollü bir deney yapılıyorsa havadaki UV nin gelişime bazı farkları ortaya çıkabilir ancak. Kaba tarla ziraatinde UV yi dert etmek epeyce gereksiz bir kaygı olur.
Bölgelere göre UV yoğunluğu da orta kuşakta yani dönenceler arasında pek farklı çıkmamalı. Pasifik ve Atlantik üzerinde bir iki bölge dışında UV nin yere kadar inebildiği bir tarım bölgesi dünyada yok. Şimdilik. Delmezlerse. UV yi filtre eden Ozon tabakası Kutuplar dışında hala gayet sağlam ve kalın duruyor.
Bizim vaktiyle bitkilerin UV ışığa tepkisi üzerine yaptığımız deneylerde UV den mümkün mertebe uzak durulması sonucu çıkmıştı zirai yetiştiricilikte.
Özellikle sucul bitkilerin UV ye dayanımı aşırı zayıftır.
Domatesin her herhangi bir UV spekturumuna gelişmeyle cevap vermesi beni ziyadesiyle şaşırtır.
|