Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tevmen
Unutmadan yukarıda yazdıklarım için internette sağa sola bakınmanın ötesinde
şu kaynakları gözden geçirdim (google kitap aracında "F1 hybrid" yazınca ilk çıkan
kitaplar, dil ingilizce):
Plant Developmental Biology - Biotechnological Perspectives
Eng-Chon Pua, Michael R. Davey (Editors), Springer (2010), sayfa 476-477.
Science and the Garden: The Scientific Basis of Horticultural Practice
edited by David S. Ingram, D. Vincerue, P.J. Gregory, sayfa 75.
|
Çok özetle, hibrid tohumlar, aynı türün farklı çeşitleri arasında iki veya daha fazla çeşidin bir kaç yıl peşpeşe
kontrollü olarak tozlanmasıyla elde ediliyor. Yeni elde edilen tohumun verim ve hastalıklara direnç bakımından farklı özellikleri olması bekleniyor. Konvansiyonel tarımdaki tohum endüstrisinin bir uygulamasıdır. Bu şekilde elde edilen az sayıdaki "yeni" çeşitler tohumcular tarafından her yıl tekrarlanıp aynı tohum tekrar üretilip satılır. Bu tohumlardan alınan meyvelerdeki çekirdekler tohum olarak kullanıldığında orijinal hibrid ile aynı ürünü vermez, hibrid elde edilirken kullanılan çeşitlere açınım gösterir. Bu sebeple her yıl yeni tohum satın alınması gerekir.
Evladiyelik (atalık, hairloom) çeşitler açınım göstermezler. Şayet kendileri doğal olarak hibritlenmediyse her yıl aynı çeşidi istikrarlı olarak verir.
Bunların dışında, özellikle evladiyelik çeşitlerin "yerelleşmesi" diye adlandırılabilecek bir kavram daha var. Bunda, tohum bir yerin iklimine ve toprağına alışır. Bir yerde ilk kez yetiştirilmesinden sonra oraya ait toprak, su, iklim bilgilerini genlerine kaydeder ve bu meyelerden alınan tohumlar ertesi sene aynı yerde tekrar yetiştirildiğinde genelde daha başarılı ürün verirler.
Alıntı:
Cok az sayida hibrit yetistiriyorum fakat hepsinden mutlaka tohum alip gelecek mevsimde nasil bir sonuc verecegine bakarim, surpriz yumurta gibi Ornegin daha once yetistirdigim Sweet 100 ceri domatesinden aldigim tohumlari birkac nesil boyunca yetistirip durayli hale getirmeye calisiyorum. Simdiye kadar F1 tohumdan yetistirdigim domateslerin hepsi en az F1 kadar verimli, ayrica meyveleri de en az onun kadar lezzetli
|
Bunu bazen ben de bilerek yapıyorum. Çok başarılı bir hibride başarısını veren çeşide ulaşmak için seçici olarak en az üç yıl boyunca peş peşe tohum alıyorum. Bu şekilde artık hep aynı ürünü veren tohuma ulaşmak mümkün fakat epey bir sabır ve emek istiyor. Böyle bir kaç tohumum oldu. Önceki sene dağıtıma verdiğim "santini" aslında böyle bir çeşit. Dördüncü yılındaki thai biberlerim de böyle. Bu yıl ilk kez yetiştirdiğim aslında zaten bir hairloom olan pachino'yu ise yerelleştirmeye çalışacağım çünkü çok ilginç özellikleri (müthiş lezzetli, çok verimli, dayanıklı ve yetiştirmesi çok zevkli) olduğunu keşfettim.
Ayrıca yine bu yıl yetiştirdiğim ve olağanüstü başarı gösteren bir hibridi benzer bir şekilde açarak altında yatan başarılı hairloom'u bulmaya çalışacağım.