View Single Post
Eski 05-10-2012, 16:16   #1
kozel
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-09-2012
UV-B ışınlarının domates ve lollo rosso gelişimine etkisi ve doğru sera seçimi

Merhabalar,

Makale incelerken UVA ve UVB ışınlarının domates olgunlaşması ve lollo rossolardaki renk değişimine etkisi ile ilgili makalelere rastgeldim. Kısaca farklı materyallerden yapılmış seralarda( cam, polietilen ve cam üstüne sadece uva ya da sadece uvb geçiren film kaplamalarıyla ) deneyler yapıp farkları karşılaştırmışlar. Sonuçta domateste UVB nin olgunlaşmayı hızlandırdığını görmüşler. Lolo rossoda uvb nin düzgün renk oluşumunda olmazsa olmaz olduğunu bulmuşlar ama aynı zamanda uvb lolo rossoda gelişimi yavaşlatıyormuş. Yani uvb korumalı bir ortamda yetişen lolo rosso daha hızlı bir gelişimle daha büyük oluyor ama yeşil kalıyormuş. Bu da demektir ki eğer marul yetiştiriyorsak uvb gelişimi yavaşlattığından cam seralara uva-uvb engelleyen filmler çekersek ya da polietilen sera kullanırsak gelişim hızlanır. Ama lollo rosso yetiştiriyorsak polietilen veya uvb filmli cam seralar ticari değeri düşük olan lolo rossolar yetiştirir. Domatesin gelişiminin( çiçeklenmeye kadar geçen süre ) uvb ile yavaşladığına dair bir şey bulamadım. Yani domates yetiştiriyorsak uva korumalı cam seralar polietilen seralardan daha iyi performans verir gibi duruyor. Siz de gözlemlerinize dayanarak fikirlerinizi belirtirseniz memnun olurum. Ne de olsa deneyler farklı kıtalarda yapılmış durumda ve güneş ışınlarının buradaki etkisi farklı olabilir.( buradaki uvb oranının daha yüksek olup yarardan çok zarar getirmesi gibi... ben işin uzmanı değilim ne de olsa )

Not: Polietilen seralar uva ve uvb ışınlarını %10 oranında geçiriyormuş.

Düzenleyen kozel : 05-10-2012 saat 16:21 Neden: Ekleme
kozel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön