Yaz ile kış, daha doğrusu sıcaklık farkı mayalanma süresini etkiliyor. Kışın daha uzun sürede kıvamını buluyor. Kıbrıs çok sıcak olmasına rağmen yazın bir sıkıntı yaşamadım.
İlk başladığım dönemde kapak konusunu denedim, tavsiyem hava alacak şekilde peçete ya da temiz geçirgen bir bezle örtülmesi. Hatta mayalanma süresinin ortasında yavaşça karıştırınca daha güzel ve kolay mayalanıyor.
Bir de ben her mayalamadan sonra taneleri klorsuz suyla yıkıyorum. Eğer yıkamadan saklanırsa ya da tekrar mayalamaya alınırsa tanelerde, kefirin tadında bozulma başlıyor.
Forumun güzelliği herkes deneyimlerini burada paylaşıyor ve öğreniyor.
Ben ilk zamanlar beklemeye aldığımda sütte saklıyordum ve dolapta olmasına rağmen hafif bozulma gözlemlemiştim. Bunun üzerine suda bekletmeye başladım kefirlerin daha uzun süre dayandığını gördüm.
Sn. Kelebek Çalısı'nın
http://www.agaclar.net/forum/996587-post475.htm yazısından sonra tekrar beklemeleri süt içinde yapmaya başladım. İlk seferdeki problemin sebebi uzun süre bekletme olabilir diye düşündüm ve tekrar denemeye kara verdim.