View Single Post
Eski 26-09-2012, 22:38   #37
missmenas
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Burada Hasandağı'dan çıkan volkanik pomza taşı parçaçıkları.


Bu parçacıkları Potasyum permanganat erittiğim suda bekletiyorum.
Sonra klorsuz su ile yıkıyorum.
Güneşli ama temiz bir ortamda taşların kurumasını bekliyorum Bu gözenekli bir taş olduğundan hemen kurumuyor.
Orkidemde denedim.

Eklenti 332700

Hoyalarda denemek istiyorum. Uygun mudur acaba?
Sayın Tura,
İç ve dış mekan olarak tüm bitkilerizde, saksı harcı geçirgenlik ve mineral açısından kullanabileceğiniz üründür. Kendi deneyim çalışmalarımdan bazı bilgiler aktarmak amaciyle, merakınızı gidereceği yönünde, Moderatörümüzün bir alt mesajda yayınladığı bilgiler doğrudur, yanlız verilen linkte bu bilgilere ulaşabilmek için maalesef zamanım kısıtlıdır. Direk bu bilgileri içeren link rica edeceğim.
Yapılan açıklama, Doğruluk oranı 100% dür.

Bu yönde zaman içerisinde sadece köklendirme değil, besin takviyesiyle alternatif yetiştirme yöntemi çalışmalarım devam etmektedir.
(Zaten alternatif deneylerim mevcut diye sayfamda da açıklama yapmıştım, ve özelliklede böylesi bir başlığa ihtiyacımız olduğunu farklı çalışmaların paylaşımlarının herkese faydalı olacağı yönündeydi)

Toprak ortamında çeliklerde, köklendirme başarı oranı neredeyse % 60 dır, bu oran benim toprak karışımımla alakalıda olabilir.
Bu deneylerim alternatif deneylerimde diatomit ( Kedi Kumu ) başarı oranı %80 dir. Yanlız Diatomit te köklendirme sonucunda toprağa transferde %99 bitkiyi kaybediyorum.

Alternatif köklendirme yöntemi olarak kullandığım sphagnum moss ( Yosun kurutulmuş olanı ) toprağa tarnsferde başarı oranım %90 diyebilirim.
bu vermiş olduğum oranlar deneme süreci içerisinde afrika menekşesi (yabancı hibrit olanları) ve hoyalarda sadece deneme yapılmıştır.
Yaklaşık bu materyallerle 8 aydır gibi bir süreçte deneme yapıyorum, köklenme aşamasında çok ciddi bariz başarılar elde ettim. Toprak ortamında bitki yetiştirmeyi ciddi bir başarıyla sonuçlandırmak isteyene şiddetle tavsiye ederim.

Lav Taşında sürekli bitkiyi büyütmek yönünde ve başarı elde etmek yönünde çalışmalarıma halen devam etmekteyim. Kış ve yaz sürecindeki ve bitkinin çiçeklenme sürecine ( anaç konumuna ) geçmesi için herhangi bir tavsiyede henüz bulunamayacağım.
Zaman içerisinde, deneylerim ve deneyimlerim sonucunda, süreklilik yönünde tavsiyelerim mutlaka olacaktır.

Not: Pomza taşıyla, lav taşı arasında ciddi bir mineral farklılığı ve yanısıra birim olarak ağırlık farklılığı vardır. Lav taşı daha ağırdır...

Deneysel çalışmalarımda aynı familyadan olmasına rağmen bazı türlerde erken veya geç köklenme süreci mevcuttur.
Bu gözlemlerim sanırım bitkinin odunsu veya hassas olmasiyle alakalı. Toprak ortamında veya farklı ortamlarda ( perlit, diatomit, vermiculit, derekumu, toprak, lav taşı, pomza, suda köklendirme de aynı sonucu veriyor süreç olarak. Ne daha erken nede daha geçtir... Aradaki süreç sadece kullanılan malzemeyle alakalı olarak bitkinin odunsumu veya hassas yapıyamı sahip bu aşama her denene materyalindede köklenme süresinde farklılık gösteriyor. )

Not tüm deney çalışmalarım ısrarla bitkilerimi toprak ortamında yetiştirme yönündedir. Gözlemlerim ve deneyimlerim bu doğrultuda en başarılı sonuş Lav taşıyla elde edinildi.
Bütün farklı çalışmalarımda bitkinin köklendirme aşamasında geçirdiği süreçte geliştirdiği kök sistemiyle alakalı olduğu yönündedir başarı oranı. ( oranlar toprak ortamına transferle deneyim sonucunda elde edilmiştir... ( LÜTFEN, BU DENEYİMLERİM, BİLİMSEL DEĞİLDİR, SADECE BENİM AMATÖR OLARAK GÖZLEMLERİM YÖNÜNDE OLDUĞUNUDA GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMASINI RİCA EDİYORUM... BU SADECE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA SONUCUNDA BİR GÖZLEM AÇIKLAMAMDIR...)

Farklı çalışmaları ve başarı tavsiyeleri olan herkesin çalışmasını dememeyede hazırım.

Bizler birbirimizin tavsiyeleri ve deneyim sonuçlarında, başarı elde ediyoruz.

En güzel örnek,
genç üyemizin Tömürcek... Söğüt gübresi denilen veya başka bir terim deneyimim olmadı elde ettiğim zaman bu tavsiye edilen gübreyi ciddi denemek istiyorum. Mantiken aklıma yatmıyorda değil ve maalesef hala elde edemedim bu gübreyi.

Sevgili Tömürcek, bu gübreyi göndereceği yönündeki sözünü geçte olsa tutacağı yönündedir Hala bekliyorum haberin ola!!!

Çalışmalarımdan bazı görseller....
Hoya lauterbachii, kök çürümesi sonucunda çeliklenip lav taşına alındı 8.gün kökler gözüktü. ( bitkilerinizi, bitkiden anlamayan kızlarımıza emanet sonucunda aşırı sulanması nedeniyle gerçekleşen bir sonuç köklenmesini ve hayata bağlanması görmek mutluluk verici ayrıca)

Name:  1-DSCF7533.jpg
Views: 4745
Size:  32.2 KB

Ve bazı görseller...
Name:  2-DSCF7534.jpg
Views: 5377
Size:  69.9 KB
Name:  3-DSCF7535.jpg
Views: 4912
Size:  68.5 KB

Anaç olarak deneysel çalışmam... Zaman içerisinde bu yönde deneylerimi açıklayacağım... ( kullanılan dış saksı kabı, bilmiyorum belki yanlış olabilir diye tereddütüm var ve hala yaşıyor bitkim vede sürgün veriyor. Çiçeğe geçmesi veya sürekliliği yaşam süreci lav taşında birlikte gözlemleyeceğiz.)

Name:  4-DSCF7536.jpg
Views: 4525
Size:  69.7 KB

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön