Evet o avakado rahmetli oldu herkesin söylediği gibi. Belki şartları çok uygun değildi ama benim de hakkıyla ilgilendiğim söylenemez.
Balkon demirindeki çilek borularındaki sorunlar hakkında ;
Bir, borular Temmuz Ağustos ta çok fazla ısınıyor. Su deposu sistemin hemen yanıda çok fazla ısınıyor.
Böcek börtü için arap sabunu ve kekik suyundan müteşekkil soft ilaçlama böcekleri kesmedi. Bu yüzden tarıma uygun bir böcek ilacını sulandırıp bastım üstlerine hiç birisi kalmadı.
Boru ve depo ısınmasını engellemek için boruları folyalamak pek çözüm olmuyor. PVC Boru dışına su hortumunu spiral sarmalayıp çeşme suyu akıtmak da pek soğutma sağlamadı. Benim bulduğum en iyi sonuç veren çözüm bu sistemi iki boru iç içe kurmak oldu. Ama külfetli sıkıntılı ve estetik ilkelere uyumsuz oldu.
Aynı boyda 70 ve 100 lük PVC boruyu iç içe geçiriyorsunuz. Aynı hizalarda bitki delikleri deliyorsunuz. Bitkiler 70 liğin içinde duruyor. besinli su 70 likte dolaşıyor. 100 lük boruların iki ucuna PVC parçalarından kesip biçip kapak yapıyorsunuz ve sızdırmaz şekilde kapatıyorsunuz. Sonra 100 lüğün bir ucuna çeşme suyunu hortumla veriyorsunuz. Diğer ucundan akacak olan çeşme suyunuda balkon giderine akıtıyorsunuz.
Çok az bir akıntı bile iki boru arasını suyla doldurup içteki borunun sepserin kalmasını sağlıyor. Fazladan su faturası geliyor hepsi bu !!
Besinli su deposu da bu yöntem yüzünden çok fazla ısınmıyor ama gene onu da bir şekilde dış ortam sıcaklığından yalıtmak gerek. Güneş görmeyecek ve belki daha büyük başka bir depo veya kutu içinde duracak mesela.
|