Aradan geçti iki yıl. Bu sistemi geçenlerde söktüm balkondan.
Sökene kadar devridaimli sistemde marul ve çilekli sezonlar geçti. En sonunda borulara perlitli torf koyup elle sulayarak çiçek yetiştirdim. Sonra da söktüm.
Şimdi, ilk yapılışında suyun benim istediğim gibi akmamasının iki sebebi vardı.
Birincisi borulara akış yönüne göre yeterli eğim vermemiştim. Gözle görülür ciddi bir akış eğimi vermek şart. Ama bendeki cetvel gibi düzgün görünecek takıntısı boruları düze yakın bir eğimle takmama sebeb oldu. Su da adam gibi akmadı haliyle.
İkincisi de borudan boruya suyun hortumla aktarılması. Geniş bir borudan dere akıntısıyla gelen su incecik hortumun içine yerçekimi etkisiyle arzu edildiği hızda dolmuyor. Boruya ciddi bir eğim verilse bile son bitki deliğinden su taşmadan hortuma girmiyor. Yani borular arası su geçisi daha çaplı bir boru ile olmalı idi. Hortumla aktarmak yerine boruların çapında PVC kullanmalıydım.
Bu fiziksel sorunları gözleyip çözmek mümkün.
Fakat bu balkon yeterince güneş almıyor. Bu sorunu çözmem mümkün olamazdı. Marul da çilekde bu güneş eksikliğini sevmedi. Gürül gürül bir kıvama gelemediler.
Ayrıca yetiştirmeye az gelen bu güneş, depoyu ve boruları çok fazla ısıtıyor. Su hamam suyu gibi oluyor. Çok çabuk bozuluyor kıvamı kaçıyor.
Su ısınmasına depoyu içeri alarak çözmek belki mümkün olurdu ama balkon duvarını delmek istemedim.
Bu sisteme 10-15 litrelik bir depo yeteceğinden 42 litrelik bidon içine 10 litrelik başka bir depo kovası koyarak yani depoyu daha büyük başka bir depo içine koyup ters termos etkisi oluşturup ısınma etkilerini azaltmakta belki mümkündü ama onu da denemedim.
Aynı yöntem 70 lik boruları 100 lük boru içinden geçirerek, boru ısınması da engellenebilirdi. Hatta 100 lük boruları da sızdırmaz şekilde montajlayıp içinden yavaş yavaş çeşme suyu akıtılıp 70 lik boruların serin kalması da sağlanabilirdi. İkinci bir devridaim deposu değil, direk serin çeşme suyu iki boru arasına verilir çıkışı balkon giderine akardı. Bir sürü fazladan işçilik ve ilave su sarfiyatı olurdu.
Güneşli bir balkonu olupta yapmak isteyen olursa bu tip ilaveler yapabilir.
|