View Single Post
Eski 25-09-2012, 15:13   #4
a.ayberk
Ağaçsever

a.ayberk's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2012
Hoya Javanica

Yine E-Bay siparişimden gelen diğer bir hoyam. Kendisi felaket arsız çıktı. Kutunun içinde bile kurumuş bir çiçek sapı ve bir sürü kurumuş tomurcuğu vardı. Saksıya diktikten bir ay sonra yeni bir çiçek sapı vererek çiçek açtı. yaklaşık üç buçuk hafta çiçekli kaldıktan sonra geçen hafta çiçeklerini döktü. bununla birlikte hem yeni bir çiçek sapı çıkartıyor, hem de dökülen çiçeklerin sapından yeni tomurcuklar büyütüyor. aşağıda ilk tomurcuk açmaya başladığı andan bu güne çeşitli fotografları var.
iki ayrı çiçek sapı ile uğraşırken bir de yeni bir filiz çıkarma çabasında.

Aslında satıcı çiçek yerine fidan yollamış. yaklaşık otuz santimlik yapraksız odunsu gövdeden sonra yaprak ve çiçekler başlıyor.

Çiçek sapı ve filiz iyice güçlendikten sonra odunsu gövdenin bitimine yakın bir yerini torf ile sararak kesmeden köklendirmeyi deneyeceğim.

Dikkatli bakarsanız üst yapraklardaki güneş yanıklarını göreceksiniz. ne yazık ki çoğu hoyamda bu var.
Bunun nedeni hoya bakımı için referans aldığım "growinghoyas" ve "hoyor.net" sitelerindeki bakım talimatlarını söz konusu site sahiplerinden birinin İsveçli, birinin de Norveçli olduğunu dikkate almadan uygulamam.
Norveçlinin güneşi sever demesine aldanıp temmuz ayında ege güneşine çıkarırsam zavallı bitkiyi ölmediğine şükretmek lazım.

Bir de bu bitkinin tohum tutması için her şeyi yaptım (fırça ile dürtmek, Arıların bol olduğu bahçeye çıkarmak) ancak tohum alamadım. bir dahaki sefere arıcılık yapan arkadaşımın kovanının girişine bırakmayı düşünüyorum.

İlk resimde "Hoya Javanica" ve "Hoya Multiflora" nın farkını gösteren bir resimle başlamak istiyorum. İkisi arasındaki farkın ne olduğunu bu resim sayesinde öğrenmiştim.

sonraki resim bendeki javanica nın tomurcuklarının patladığı an çekildi

son resimlerde ise hem yeni gelen çiçek sapı ve tomurcuklar hem de odunsu gövdeden çıkan filiz görünüyor.

Eklenen Resimler

Düzenleyen a.ayberk : 25-09-2012 saat 17:22 Neden: Fotograflar eklendi
a.ayberk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön