Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi panoramer
Merhabalar Sn. Mehmet Tuğrul'a bazı sorularım olcak.
Ben yabancılara rehberlik yaparak hayatımı kazanıyorum. Bu işe ilk başladığım gün tarımla ilgili soruları hep söförlerimize sorup durdum (hepsi çiftçilik kökenli). Dolayısı ile yıllardan sonra ortalama bir bilgi birikimi oldu. Bu nedenle yabancı zıraat mühendislerini ve çiftçi guruplarını Türkiye'de gezdirme imkanım oldu.
Onlardan edindiğim bazi ilginç noktalar var. Alman bir ziraat mühendisi bir türkün fikrini tartıştıklarını belirtti. Çilek yetiştiriyormuş. Serasının altına büyük bir su havuzu yaptırmış. Bu suyu günısı sistemiyle ısıtıp gerektiğinde bu ısıyı serayı sıcak tutmakta kullanıyormuş ve yıl boyunca çilek üretip satabiliyormuş. Burada aklıma takılan soru şu
Çilek'te Akdeniz bölgesinde iklim kontrolü yapılarak daha da verim artımı ve sezon dışı ürün alınabilir mi?
İkinci sorumda yakın zamanda gezdirdiğim bir beyin verdiği bilgiyle ilgili. Antalyada bir çiftçinin 1.2 dekarlık serada topraksız çilek üretimi yapıp ürünü kendisi Rusyaya pazarladığını belirtmişti. Topraksız tarımla daha çok verim alınabiliecek bir sistem var mı? Mesela Hollandalıların uyguladığı sistem daha da mı verimli?
Selamlar
Levent Öcal
|
Sevgili Levent Öcal,
Bir bitkinin doğal ortam koşullarını oluşturabilirseniz ki bunlar;nem,sıcaklık(gece gündüz),beslenme ihtiyacı,ışık ve diğer ortamlar olarak sayabiliriz.Japon topraksız tarımcıları biliyorsunuz domates ağacı ürettiler.Binlerce domates bir kök üzerinde.
Sizin bahsettikleriniz araştırılarak,gözlemlenerek sonuca bağlanabilir diye düşünüyorum.Hidrofonik ve katı agregat seçeneklerinin en verimlisini araştırarak iyi sonuçlar alınabilir.
Saygı ve selamlar