agaclar.net
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Þehir: Ýstanbul
Mesajlar: 37,245
|
ALTINCI BÖLÜM
Planlama, Faydalanma, Hibe ve Kredilendirme Esaslarý ile Sahalarýn
Korunmasý ve Suçlarýn Takibi
Planlama ve faydalanma esaslarý
MADDE 24 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre özel aðaçlandýrma ve özel imar-ihya sahalarý, Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara uygun olarak ormancýlýk bürolarýnýn tanzim edeceði çok amaçlý faydalanmayý esas alan amenajman planlarýna göre iþletilir.
(2) Çok amaçlý faydalanmayý esas alan amenajman planlarý, faydalanmanýn baþladýðý yýl içerisinde özel aðaçlandýrma ve özel imar-ihya sahipleri tarafýndan ormancýlýk bürolarýna tanzim ettirilir. Köy tüzel kiþiliklerine ait özel aðaçlandýrma veya imar-ihya sahalarýnýn çok amaçlý faydalanmayý esas alan amenajman planlarý köy tüzel kiþiliklerince ormancýlýk bürolarýna tanzim ettirilebileceði gibi, talepleri halinde orman idaresi tarafýndan bedelsiz olarak tanzim edilebilir.
(3) Özel orman fidanlýklarýnda üretilen fidanlar ile çok amaçlý faydalanmayý esas alan amenajman planlarýna göre elde edilen her türlü orman ürünü hak sahibi tarafýndan deðerlendirilir.
(4) Özel aðaçlandýrma özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya izinleri gerçek kiþilerin ölümü halinde, kanuni mirasçýlarýnýn rýzasý ve ölenin yükümlülüklerini aynen kabul etmeleri þartýyla kendilerine intikal eder.
Hibe ve kredilendirme esaslarý
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelik esaslarýna göre; özel aðaçlandýrma, özel imar-ihya ve özel orman fidanlýklarýiçin talep halinde, 3/9/2005 tarihli ve 25925 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Çevre ve Orman BakanlýðýAðaçlandýrma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine Ýliþkin Usul ve Esaslara uygun olarak hibe veya kredi verilebilir.
(2) Kamu kurum ve kuruluþlarý ile diðer gerçek ve tüzel kiþiliklere, bu Yönetmelik çerçevesinde yapacaklarý özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya çalýþmalarý için talepleri halinde hibe veya kredi yerine, onaylýuygulama projesinde belirtilen sayýda, Çevre ve Orman Bakanlýðý Aðaçlandýrma ve Erozyon Kontrolü HizmetlerineÝliþkin Usul ve Esaslara göre verilebilecek hibe veya kredi tutarýný geçmeyecek þekilde orman aðacý ve aðaççýðý fidanýücretsiz olarak verilebilir.
Özel Aðaçlandýrma sahalarýnýn devredilmesi, sahaya ortak alýnmasý ve mirasçýlara intikali
MADDE 26 – (1) Özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü, özel imar-ihya ve özel fidanlýk kurulmasýgayesiyle verilen izinler devredilebilir veya ortak alýnabilir.
(2) Ýznin devredilmesi veya ortak alýnmasý aþaðýda belirtilen þartlara göre yapýlýr.
a) Ýzin sahibi birden fazla gerçek ve/veya tüzel kiþi ise; saha tesliminden sonra ortaklar birbirlerine devir yapabilirler.
b) Ýzin sahibi, saha teslimi yapýldýktan sonra ortak alabilir. Alýnan bu ortaða sahanýn devredilebilmesi için saha tesliminden itibaren 2 yýl geçmesi ve sahanýn baþarýlý olmasý þartý aranýr.
c) Ýzin sahibi tarafýndan iznin üçüncü þahýslara devredilebilmesi için saha tesliminden itibaren 3 yýl geçmesi ve sahanýn baþarýlý olmasý þartý aranýr.
(3) Ýzin sahibi gerçek ve tüzel kiþiler tarafýndan devir talebinde veya ortak alýnmasý talebinde bulunulmasýhalinde;
a) Devir almak isteyen veya ortak olmak isteyen gerçek veya tüzel kiþilerin noter onaylý dilekçeleri ile devretmek isteyen veya ortak almak isteyen gerçek veya tüzel kiþilerin noter onaylý dilekçeleri,
b) Devir almak isteyen veya ortak olmak isteyen gerçek veya tüzel kiþilerden alýnacak noter onaylý taahhüt senedi ile kredi kullanýlmýþ ise kullanýlan kredi miktarý kadar borç senedi veya gayrimenkul ipoteði,
ile iþletme müdürlüðüne müracaat edilir.
(4) Ýþletme müdürlüðünce devir veya ortaklýk talebinin uygun görülmesi halinde ormanlýk alanlardaki devir veya ortaklýk talepleri bölge müdürlüðüne, hazine arazilerindeki devir veya ortaklýk talepleri defterdarlýk veya mal müdürlüðüne belgeleriyle birlikte gönderilir.
(5) Ormanlýk alanlardaki devir talepleri Genel Müdürlükçe, hazine arazilerindeki devir talepleri de Maliye Bakanlýðýnca deðerlendirilir. Deðerlendirme neticesinde Genel Müdürlük tarafýndan uygun görülen devir oluru ile defterdarlýk veya mal müdürlüðü tarafýndan uygun görülen devire göre düzenlenen kira sözleþmesi ilgili iþletme müdürlüðüne gönderilir.
(6) Ýþletme müdürlüðü tarafýndan devir veya ortaklýk olurlarýna göre projelerin ilgili sahifeleri revize edilerek, revize projelerin birer takýmlarý sahanýn mülkiyetine göre bölge müdürlüðüne veya defterdarlýða/mal müdürlüðüne gönderilir.
(7) Köy tüzel kiþilikleri, belediye baþkanlýklarý, tarýmsal kalkýnma kooperatifleri, köylere hizmet götürme birlikleri, kamu kurum ve kuruluþlarý saha devri yapamazlar ve sahaya ortak alamazlar.
(8) Ancak, köy veya belde belediyelerinin tüzel kiþiliklerinin, baþka belde ilçe veya il belediyelerine dahil edilerek sona ermesi halinde saha tahsisleri dâhil olduklarý belde, ilçe veya il belediyesi tüzel kiþiliðine devredilir.
(9) Özel aðaçlandýrma sahalarý bölünerek ortaklara veya üçüncü þahýslara devredilemez. Ortaklar tüm sahadan müþtereken sorumludurlar.
(10) Devlet ormanlarýnda izin, hazine arazilerinde kira sözleþmesi ve sahipli arazilerde proje sahibinin ölümühalinde saha izni/kira sözleþmesi/proje sahibinin haklarý ve yükümlülükleri, veraset ilamýnda belirtilen mirasçýlara devredilebilir.
(11) Ýþletme müdürlüðüne ölüm halinin resmi belgelerle bildirilmesinden sonra iþletme müdürlüðünce veraset ilamýnda belirtilen mirasçýlara yapýlacak tebligatlarda;
a) Özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü, özel imar-ihya ve özel fidanlýk saha izni/kira sözleþmesi/projesinin tüm mirasçýlarca ya da diðer mirasçýlarýn noter onaylý vekâletini alan bir ya da birden fazla mirasçýtarafýndan devam ettirilebileceði,
b) Bir veya birden fazla mirasçýnýn bu hakkýndan feragat ederek talipli olan diðer mirasçýlara bu hakkýnýdevretmesinin mümkün olabileceði,
c) Mirasçýlardan hiçbirinin özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü, özel imar-ihya ve özel fidanlýk saha izni/kira sözleþmesi/projesini devam ettirmeye talipli olmamasý halinde saha izni/kira sözleþmesi/projesi ve yapýlmýþsa kredi tahsisi iptal edilerek, verilen kredinin yasal faizi ile birlikte mirasçýlardan tahsil edileceði,
hususlarý belirtilir.
(12) Devir almayý talep eden mirasçý veya mirasçýlar;
a) Devir ile ilgili talep dilekçesi,
b) Noter onaylý taahhüt senedi,
c) Kredi kullandýrýlmýþ ise kullandýrýlan krediye karþýlýk borç senedi veya gayrimenkul ipoteði,
ile iþletme müdürlüðüne müracaat ederler.
(13) Devir talebinin uygun görülmesi halinde iþletme müdürlüðünce bu maddede belirtilen belgeler, ilgisine göre bölge müdürlüðüne, defterdarlýða veya mal müdürlüðüne gönderilir. Ormanlýk alanlardaki devir talepleri Genel Müdürlükçe, hazine arazilerindeki devir talepleri de Maliye Bakanlýðýnca deðerlendirilir. Deðerlendirilme neticesinde Genel Müdürlük tarafýndan uygun görülen devir oluru ile defterdarlýk veya mal müdürlüðü tarafýndan uygun görülen devire göre düzenlenen kira sözleþmesi ilgili iþletme müdürlüðüne gönderilir. Sahipli arazilerde ise mirasçýlara devir iþlemleri yukarýda belirtilen esaslar çerçevesinde iþletme müdürlüðünce deðerlendirilip sonuçlandýrýlýr.
Sahalarýn korunmasý ve suçlarýn takibi
MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre aðaçlandýrýlan, imar-ihya, rehabilitasyon, erozyon ve sel kontrolü, çýð ve heyelanlarýn önlenmesi, mera ve tohum ýslahý çalýþmasý yapýlan sahalarda iþlenen orman suçlarýnýn takibi 6831 sayýlý Kanun hükümlerine göre yapýlýr.
(2) Özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya çalýþmalarýna konu sahalarýn korunmasýDevletin kontrol ve denetimi altýnda sahipleri tarafýndan yapýlýr.
|