DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Özel Aðaçlandýrma, Özel Erozyon Kontrolü, Özel Ýmar-Ýhya ve
Özel Fidanlýk Tesisinde Uyulacak Esaslar
Özel aðaçlandýrma ve özel erozyon kontrolü tesisinde uyulacak esaslar
MADDE 18 – (1) Odun veya odun dýþý orman ürünü veren türler ile yapýlacak aðaçlandýrmalarda uyulacak esaslar aþaðýda belirtilmiþtir.
a) Devlet ormaný sayýlan yerlerde; odun ürünü veren orman aðaç, aðaççýk ve flora türleri ile saf veya karýþýk olarak özel aðaçlandýrma ve özel erozyon kontrolü çalýþmalarýna izin verilebilir.
b) Devlet ormaný sayýlan yerlerde; odun dýþý orman ürünü veren orman aðaç, aðaççýk ve flora türleri ile saf veya karýþýk olarak özel aðaçlandýrma ve özel erozyon kontrolü çalýþmalarýna izin verilebilir.
c) Devlet ormaný sayýlan yerlerde; (a) ve (b) bentlerinde belirtilen türlerin karýþýmý ile özel aðaçlandýrma ve özel erozyon kontrolü çalýþmalarýna izin verilebilir.
ç) Devlet ormaný sayýlan yerlerde; odun dýþý orman ürünü veren ve ormanlarda tabii olarak yetiþen aðaç, aðaççýk ve floralarýn tohumu, fidaný ve aþýlý fidanlarýnýn veya ayný türlerin aþý kalemlerinin kullanýmý ile özel aðaçlandýrma veözel erozyon kontrolü çalýþmalarýna izin verilebilir.
d) Devlet ormaný sayýlan yerlerde yapýlacak özel aðaçlandýrma ve özel erozyon kontrolü çalýþmalarýnda projesinde belirtilmesi kaydýyla odun veya odun dýþý orman ürünü veren aðaç ve aðaççýk türlerinin altýnda alt tür olarak; yörede tabii olarak yetiþen týbbi, aromatik, yumrulu ve soðanlý bitkilerin yetiþtirilmesine izin verilebilir.
e) Devlet ormaný sayýlan yerlerde; projesinde belirtilmesi kaydýyla izin alanýnýn % 5’ini geçmemesi þartýyla özel aðaçlandýrma ve özel erozyon kontrolü çalýþmalarýnda ekolojisine uygun açýk alanlarda, biyolojik çeþitliliði korumak maksadýyla yörede tabii olarak yetiþen týbbi, aromatik, soðanlý ve yumrulu bitkilerin yetiþtirilmesine izin verilebilir.
f) Devlet ormaný sayýlan yerlerde; projesinde belirtilmesi kaydýyla izin alanýnýn % 10 unu geçmemesi þartýyla teknik olarak özel aðaçlandýrmaya uygun olmayan yerlerde saha bütünlüðünü saðlamak ve biyolojik çeþitliliði korumak maksadýyla yörede tabii olarak yetiþen týbbi, aromatik, soðanlý ve yumrulu bitkilerin yetiþtirilmesine izin verilebilir.
g) Devlet ormaný sayýlan yerlerde; endüstriyel maksatlý tesis edilen özel aðaçlandýrma sahalarýnda erozyonunönlenmesi, topraðýn korunmasý ve ýslah edilmesi, topraðýn bitki besin elementleri bakýmýndan zenginleþtirilerek verim gücünün arttýrýlmasý gayesi ile fidan aralarýnda yöre ormanlarýnda tabii olarak bulunan otsu bitkilerin yetiþtirilmesine izin verilebilir.
ð) Hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde odun ve odun dýþý orman ürünü veren orman aðaç, aðaççýk ve flora türleri ile saf veya karýþýk yapýlacak özel aðaçlandýrma ve özel erozyon kontrolü çalýþmalarýna izin verilebileceði gibi, bu türlerle yapýlan aðaçlandýrmalarýn altýnda projesinde belirtilmesi kaydýyla; týbbi, aromatik, yumrulu ve soðanlý bitkiler ile her türlü tarým ürünlerinin yetiþtirilmesine izin verilebilir.
Özel imar-ihya tesisinde uyulacak esaslar
MADDE 19 – (1) Ýmar-ihya amacýyla talepte bulunan gerçek ve tüzel kiþilere; bozuk orman alanlarýnda, hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde canlandýrma kesimi, aþýlama, boþluklarýn uygun türlerle ekim veya dikim yoluyla doldurularak verimli hale dönüþtürülmesine izin verilebilir.
(2) Bozuk veya verimsiz orman alanlarýnda mevcut türlerden gerekenler korunur, aþýlanýr, orman içi boþluk alanlar, bölgede tabii olarak yetiþen türlerle ekim, dikim ve aþýlama suretiyle imar-ihya edilerek doldurulabilir.
Özel orman fidanlýðý tesisinde uyulacak esaslar
MADDE 20 – (1) Özel orman fidanlýðý kurmak isteyen gerçek ve tüzel kiþiler; fidanlýk kuracaklarý arazinin mevkiini ve alanýný belirttikleri dilekçelerine arazinin harita veya krokisini ekleyerek hazine arazilerinde valilik veya kaymakamlýklara, sahipli arazilerde ise fidanlýk müdürlüðüne, fidanlýk müdürlüðünün olmadýðý yerlerde iþletme müdürlüðüne müracaatta bulunurlar.
(2) Hazine ve sahipli arazilerde müracaattan sonra, özel fidanlýk uygulama projesi Genel Müdürlükçe belirlenen proje dispozisyonuna uygun olarak ormancýlýk bürolarý tarafýndan düzenlenir. Fidanlýk müdürlüðünce, fidanlýk müdürlüðünün olmadýðý yerlerde iþletme müdürlüðünce yapýlan inceleme sonucunda uygun görülmesi halinde, uygulama projesi bölge müdürlüðünce onaylanýr. Onaylanan projenin bir nüshasý bilgi için Genel Müdürlüðe gönderilir.
(3) Özel orman fidanlýklarýnýn kurulacaðý alan büyüklükleri Genel Müdürlükçe belirlenir ve uygun vasýtalarýn yaný sýra Bakanlýk veya Genel Müdürlük internet sitesinde ilan olunur.
|