agaclar.net
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Þehir: Ýstanbul
Mesajlar: 37,245
|
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Devlet Ormaný ve Arazilerde Yapýlacak Çalýþmalar
Devlet ormanlarýnda yapýlacak çalýþmalar
MADDE 5 – (1) Bozuk orman alanlarýnda, orman içi açýklýklarda, gerektiðinde verimli ormanlarda ve ilgili kurumlarýn uygun görmesi halinde de; kültür ve turizm koruma ve geliþim bölgeleri ve turizm merkezleri kapsamýnda bulunan alanlarda, doðal tarihi ve arkeolojik sit alanlarýnda, Bakanlar Kurulu Kararýyla muhafazaya ayrýlan ve ilan edilen yerlerde, yaban hayatý geliþtirme sahalarýnda, 2873 sayýlý Milli Parklar Kanunu kapsamýndaki yerlerde, 2872 sayýlýÇevre Kanununa göre özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilen yerlerde, Bakanlýkça tescil ve ilan edilen örnek avlaklar ile endemik aðaç, aðaççýklar ve korunmasý gereken nadir ekosistemlerin bulunduðu alanlarda aðaçlandýrma, erozyon ve sel kontrolü, çýð ve heyelanlarýn önlenmesi, mera ýslahý, aðaç ýslahý, orman aðaç, aðaççýk ve florasýna ait tohum ve fidan üretimi, fidanlýk, rehabilitasyon ve imar-ihya çalýþmalarý Genel Müdürlükçe yapýlýr veya yaptýrýlýr.
(2) Genel Müdürlükçe yapýlacak veya yaptýrýlacak aðaçlandýrma, erozyon ve sel kontrolü, çýð ve heyelanlarýnönlenmesi, imar-ihya, rehabilitasyon ve suni gençleþtirme çalýþmalarýnda ihtiyaç duyulan orman aðaç, aðaççýk ve florasýna ait fidanlar ile kamu kurum ve kuruluþlarýnýn, gerçek ve tüzel kiþilerin yapacaðý aðaçlandýrmalarda ve kent aðaçlandýrmalarýnda, park bahçe tanziminde ihtiyaç duyulan, boylu, formlu orman aðaç, aðaççýk ve florasýna ait fidanlarýve orman bitkileri orijinli süs bitkisi fidanlarýný üretmek amacýyla Genel Müdürlükçe fidanlýk kurulur veya kurdurulur. Bu fidanlýklarýn kurulma esaslarýný ve üretilen fidanlarýn deðerlendirme usulleri Genel Müdürlükçe belirlenir.
Hazine arazilerinde yapýlacak çalýþmalar
MADDE 6 – (1) Orman alanýný arttýrmak amacý ile Maliye Bakanlýðý tarafýndan Genel Müdürlük adýna tahsis olunan arazilerde aðaçlandýrma, erozyon ve sel kontrolü, çýð ve heyelanlarýn önlenmesi, aðaç ýslahý, orman aðaç, aðaççýk ve florasýna ait tohum ve fidan üretimi, fidanlýk, rehabilitasyon ve imar-ihya çalýþmalarý Genel Müdürlükçe yapýlýr veya yaptýrýlýr.
Gerçek ve tüzel kiþilere ait arazilerde yapýlacak çalýþmalar
MADDE 7 –(1) Genel Müdürlükçe uygun görülmesi halinde;
a) Kamu kurum ve kuruluþlarýna ait arazilerde, talep etmeleri halinde aðaçlandýrma, erozyon ve sel kontrolü, çýðve heyelanlarýn önlenmesi, rehabilitasyon ve imar-ihya çalýþmasý yapýlabilir veya yaptýrýlabilir.
b) Gerçek kiþiler ile kamu kurum ve kuruluþlarý haricindeki diðer tüzel kiþilere ait arazilerde ise sadece erozyon ve sel kontrolü, çýð ve heyelanlarýn önlenmesine yönelik çalýþmalar yapýlabilir veya yaptýrýlabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Diðer Kamu Kurum ve Kuruluþlarý ile Gerçek ve
Tüzel Kiþilerce Yapýlacak Çalýþmalar
Devlet ormanlarýnda çalýþmalara izin verilebilecek yerlerin tespiti ve izni
MADDE 8 – (1) Devlet ormanlarýnda özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya çalýþmalarýna izin verilebilecek yerler aþaðýda belirtilmiþtir.
a) Amenajman planýnda ve aktüelde verimli orman olmayan yerler,
b) Maden ruhsatý kapsamýnda bulunmasýna raðmen Bakanlýkça muvafakat veya izne konu edilmemiþ alanlar.
(2) Devlet ormanlarýnda özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya çalýþmalarýna izin verilemeyecek yerler aþaðýda belirtilmiþtir.
a) Kültür ve turizm koruma ve geliþim bölgeleri ve turizm merkezleri kapsamýnda bulunan alanlar, doðal tarihi ve arkeolojik sit alanlarý, Bakanlar Kurulu kararýyla muhafazaya ayrýlan ve ilan edilen yerler, yaban hayatý geliþtirme sahalarý, 2873 sayýlý Milli Parklar Kanunu kapsamýndaki yerler, 2872 sayýlý Çevre Kanununa göre özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilen yerler, otlatma planý ile ayrýlan sahalar, kadimden beri kullanýlan yaylak ve kýþlaklara geçiþyollarý, madencilik faaliyeti sonucu tabii yapýsý bozulmuþ sahalar, Bakanlýkça tescil ve ilan edilen örnek avlaklar,
b) Amenajman planlarýnda; bozuk orman, orman topraðý, orman içi açýklýk olarak görünmesine raðmen verimli orman niteliðini kazanmýþ alanlar,
c) Deniz kýyý kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 2000 metrelik mesafe içinde bulunan yerler ile tabii göl kýyý kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 500 metrelik mesafe içinde bulunan yerler.
Hazine arazilerinde tespit ve izin
MADDE 9 – (1) Hazineye ait olan ve Maliye Bakanlýðýnca bu Yönetmelik veya mülga aðaçlandýrma yönetmelikleri kapsamýnda kiraya verilen veya irtifak hakký tesis edilen orman kurmaya elveriþli beþ (V) ve daha yukarýsýnýftaki araziler üzerinde, uygulama projesinde belirtilen idare müddeti boyunca; asli ve odun dýþý orman ürünü veren türler kullanýlarak gerçek ve tüzel kiþilerce özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya yapýlabilir.
(2) Hazineye ait olan ve Maliye Bakanlýðýnca bu Yönetmelik veya mülga aðaçlandýrma yönetmelikleri kapsamýnda kiraya verilen veya irtifak hakký tesis edilen dördüncü sýnýfa (I-IV) kadar ki araziler üzerinde uygulama projesinde belirtilen idare müddeti boyunca; kavak, kýzýlaðaç, okaliptüs ve benzeri hýzlý geliþen orman aðacý türleri ve ceviz, kestane, antepfýstýðý, badem, iðde, melengiç, harnup ve zeytin gibi odun dýþý orman ürünü veren türler ile gerçek ve tüzel kiþilerce özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya yapýlabilir ve özel fidanlýk kurulabilir.
(3) Maliye Bakanlýðýnca kiraya verilerek özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü, özel imar-ihya ve özel orman fidanlýðý yapýlan taþýnmazlarda, idare müddeti sonuna kadar uygulama projesine ve taahhütnameye uygunçalýþýlmasý þartýyla kira sözleþmesi yenilenir.
Sahipli yerlerde izin
MADDE 10 –(1) Gerçek ve tüzel kiþiler bu Yönetmelik kapsamýnda, kendilerine ait taþýnmazlarda özel aðaçlandýrma, özel imar-ihya ve özel erozyon kontrolü yapabilirler. Özel orman fidanlýðý kurabilirler.
(2) Gerçek ve tüzel kiþilerin bu Yönetmelik kapsamýnda özel aðaçlandýrma, özel imar-ihya ve özel erozyon kontrolü yapmak istemeleri halinde, söz konusu sahanýn en küçük parçasýnýn 0,5 hektar büyüklüðünde olmasý gerekir.
Müracaat
MADDE 11 – (1) Özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya yapmak isteyen gerçek ve tüzel kiþilerin talep edecekleri saha;
a) Devlet ormaný ise; ilan edilen yerlerden talep edeceði sahanýn iþletme müdürlüðü, þefliði, serisi, bölme ve parça no’larýnýn belirtildiði dilekçe ile orman idaresine,
b) Hazinenin özel mülkiyetindeki yerlerden ise; en son duruma göre düzenlenecek tapu senedinin ve çaplýtasarruf vesikasýnýn bir örneðini, Devletin hüküm ve tasarrufu altýnda bulunan yerlerden ise sahaya ait kroki veya haritayý dilekçeye ekleyerek illerde valiliklere, ilçelerde kaymakamlýklara,
c) Sahipli arazi ise; müracaat sahasýnýn tapu belgesini, tapu müdürlüklerinden temin edilen tapu çapý ve tapu sýnýrlarýnýn gösterildiði koordinatlý haritayý dilekçeye ekleyerek orman idaresine,
müracaatta bulunulur.
Devlet ormanlarýnda yapýlacak aðaçlandýrma, erozyon kontrolü, imar-ihya çalýþmalarý ve hak sahibi tespiti
MADDE 12 – (1) Devlet ormanlarýnda özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü veya özel imar-ihya yapýlacak sahalar orman idaresi tarafýndan tespit edilir. Tespit edilen bu sahalar;
a) Orman idaresi tarafýndan köy tüzel kiþiliði adýna aðaçlandýrma, erozyon kontrolü ve imar-ihya yapýlacak sahalar,
b) Gerçek ve tüzel kiþilere özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü veya özel imar-ihya amacýyla izin verilebilecek sahalar,
c) Gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan çeþitli gayelerle kullanýlmakta iken kesinleþen orman kadastrosu veya mahkeme kararý ile orman sayýlan yerler içerisinde kalan özel aðaçlandýrmaya konu sahalar,
olmak üzere tefrik edilir.
(2) Orman idaresi tarafýndan köy tüzel kiþiliði adýna aðaçlandýrma, imar-ihya veya erozyon kontrolü çalýþmalarýyapýlabilir. Bu çalýþmalarýn yapýlacaðý sahalar öncelikli olarak köy yerleþim yerlerine yakýn yerlerden seçilir.Çalýþmalarda, yetiþme muhiti þartlarýnýn uygun olmasý halinde öncelikli olarak, odunundan ziyade meyvesinden yararlanýlan odun dýþý orman ürünü veren türler kullanýlýr. Orman idaresi tarafýndan köy tüzel kiþiliði adýna tesis edilen aðaçlandýrma, erozyon kontrolü ve imar-ihya sahalarýnýn bakýmlarý köy tüzel kiþilikleri tarafýndan yapýlabileceði gibi o köyde ikamet eden hane sahiplerinin nüfus sayýlarý dikkate alýnarak talep eden hanelere kura usulü ile paylaþtýrýlmak suretiyle de yaptýrýlabilir. Sahanýn bakýmýný yapanlara, bu sahalardan elde edilen odun dýþý orman ürünleri tarife bedeli ile verilir.
(3) Gerçek ve tüzel kiþilerin özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü veya özel imar-ihya yapmalarý gayesiyle tefrik edilen alanlar yýlda en az bir defa orman idaresine ait internet sitelerinde 30 gün süreyle ilan edilir. Ayrýca ilan edilen bu sahalardan köy ve belde mülki hudutlarý içerisinde bulunanlar ayný süre içerisinde ilgili köy ve beldenin uygun yerlerine asýlmak suretiyle de ilan edilir.
(4) Bölge müdürlüðünce özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya müracaatlarýnýn deðerlendirilmesi için, bölge müdür yardýmcýsý baþkanlýðýnda ilgili iþletme müdürü veya iþletme müdür yardýmcýsý, ilgili orman iþletme þefi, varsa aðaçlandýrma ve toprak muhafaza þefi ile kadastro ve mülkiyet þefinden oluþacak en az 3 kiþilik komisyon kurulur.
(5) Ýnternet sitelerinde ilaný yapýlan sahalara; ilan süresi içerisinde tek bir müracaatýn olmasý halinde müracaatçý, birden fazla müracaatýn olmasý halinde ise kura sonucu belirlenen gerçek veya tüzel kiþi hak sahibi olur.
(6) Kura çekiliþi, ayný sahaya birden fazla müracaatýn yapýlmasý halinde ilanýn bitiþ tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde yapýlýr. Kura çekiliþi için iþletme müdürlüðünce kura çekiliþinin yapýlacaðý yer, tarih ve saat, yatýrmalarýgerekli baþvuru bedeli ve baþvuru bedelinin yatýrýlacaðý tarih ve saat müracaatçýlara yazýlý olarak teblið edilir. Ayrýca ilgili köy muhtarlýklarýna ve belde belediye baþkanlýklarýna, yapýlacak kura çekiliþinde hazýr bulunmalarý hususu yazýlý olarak bildirilir.
(7) Kura çekiliþi, dördüncü fýkrada belirtilen komisyon marifetiyle ilgili köy muhtarlarý ve belde belediye baþkanlarýnýn hazýr bulunduðu ortamda yapýlýr ve ilk üç kiþinin yer aldýðý hak sahipliliði sýralama tutanaðý düzenlenir. Ýlk sýrada yer alan kiþi hak sahibi olarak belirlenir. Ýlgili köy muhtarý ve belde belediye baþkanýnýn yazýlý tebligata raðmen kura çekiliþine katýlmamasý halinde bu husus komisyon tarafýndan yazýlý olarak tutanaða baðlanýr. Bu durum kuraçekiliþine engel teþkil etmez.
(8) Müracaatçýlarýn kuraya katýlabilmeleri için ilgili iþletme müdürlüðü veznesine baþvuru bedelini yatýrmalarý ve bildirilen yer ve saatte kendilerinin veya noterden onaylý özel yetki belgesine sahip temsilcilerinin bulunmalarýzorunludur. Baþvuru bedelleri her yýl ocak ayý içerisinde genel müdürlük tarafýndan belirlenir. Hak sahipliliði sýralama tutanaðýnda yer almayan müracaatçýlarýn baþvuru bedelleri iade edilir. Hak sahipliliði sýralama tutanaðýnda yer alan müracaatçýlarýn baþvuru bedelleri ise saha izni verildikten sonra iade edilir. Hak sahibinin saha izninden vazgeçmesi halinde baþvuru bedeli orman idaresine gelir kaydedilir.
(9) Ýþletme müdürlüðünce hak sahibinden, izin raporunun düzenlenmesi için özel aðaçlandýrma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya ya konu edilen sahanýn üzerinde gösterildiði koordinat özet çizelgesi (6 derecelik memleket koordinatlarý) istenir. Ýstenen belgelerin en geç 30 gün içinde iþletme müdürlüðüne teslim edilmemesi halinde hak sahipliði ortadan kalkar. Hak sahipliliði sýralama tutanaðýndaki bir sonraki müracaatçýya, ilgili belgeleri iþletme müdürlüðüne teslim etmesi için yazýlý tebligatta bulunulur. Ýkinci hak sahibinin de gerekli belgeleri zamanýnda sunmadýðýveya hakkýndan vazgeçmesi durumunda, hak sahipliliði sýralama tutanaðýndaki üçüncü sýradaki müracaatçýya tebligat yapýlýr. Þayet üçüncü sýradaki müracaatçýda hakkýndan vazgeçer veya istenen belgeleri zamanýnda sunmaz ise söz konusu saha tamamen iptal edilerek bir sonraki ilan dönemine býrakýlýr. Ýstenen belgeler iþletme müdürlüðüne teslim edildikten sonra bu maddenin dördüncü fýkrasýna göre oluþturulan komisyon tarafýndan tanzim edilen izin raporu bölge müdürlüðünce uygun görülmesi halinde onaylanýr.
(10) Gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan çeþitli gayelerle kullanýlmakta iken kesinleþen orman kadastrosu neticesinde veya mahkeme kararý ile orman sayýlan yerler içerisinde kalan sahalara özel aðaçlandýrma ve özel imar ihya gayesi ile müracaatta bulunulmasý durumunda; bu sahalarda özel aðaçlandýrma ve özel imar ihya yapýlmasý amacýyla orman-halk iliþkilerinin bozulmamasý için önceden kullanan gerçek veya tüzel kiþilere izin verilebilir. Bu tür alanlarda Devlet ormanlarý için geçerli olan 0,5 hektarlýk alt sýnýr aranmaz. Bu þekilde verilecek izinlerde bölge müdürü veya yardýmcýsý baþkanlýðýnda, aðaçlandýrma/aðaçlandýrma ve silvikültür þube müdürü, ilgili iþletme müdürü, ilgili iþletmeþefinden oluþan komisyon marifetiyle izin raporu düzenlenir ve saha izni Genel Müdürlükçe verilir.
Devlet ormanlarýnda saha izni, projelendirme ve saha teslimi
MADDE 13 – (1) Ýþletme müdürlüðü, hak sahibinden izin raporuna uygun olarak en geç doksan gün içerisinde Genel Müdürlükçe belirlenen proje dispozisyonuna uygun uygulama projesini ormancýlýk bürolarýna tanzim ettirerek teslimini ister. Uygulama projesinin verilen sürede teslim edilmemesi durumunda, talep halinde otuz gün ek süre verilebilir. Uygulama projesinin verilen ek süre içerisinde de teslim edilmemesi halinde izin raporu bölge müdürlüðünce iptal edilir. Hak sahipliliði sýralama tutanaðýndaki bir sonraki müracaatçýya yazýlý tebligat yapýlarak özel aðaçlandýrma talebinin olmasý halinde 15 gün içinde iþletme müdürlüðüne müracaat etmesi istenir.
(2) Ýþletme müdürlüðü, uygulama projesini en geç 30 gün içinde arazide ve büroda inceleyerek onay için bölge müdürlüðüne gönderir. Uygulama projesi uygun bulunmasý halinde bölge müdürü tarafýndan onaylanýr ve uygulama projesi hariç izin raporu ve ekleri saha izni için Genel Müdürlüðe gönderilir. Genel Müdürlükçe uygun görülmesi halinde saha izni verilir.
(3) Bölge müdürlüðünce saha izin oluru, onaylý uygulama projesi ile birlikte iþletme müdürlüðüne gönderilir.Ýþletme müdürlüðünce ilgiliye projenin onaylandýðý yazýlý olarak teblið edilerek 60 gün içinde taahhüt senedinin verilmesi istenir. Taahhüt senedinin verilmesini müteakip, saha üzerinde boþaltýlmasý gereken orman emvali yok ise on beþ gün içinde, boþaltýlmasý gereken orman emvali var ise altmýþ gün içinde ilgili orman iþletme müdürlüðünce boþaltýlarak saha teslimi yapýlýr. Saha tesliminden itibaren 90 gün içerisinde iþe baþlanmasý istenir.
|