View Single Post
Eski 23-09-2012, 20:24   #27
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,964
"Vespula germanica". Bulunduğu yere göre zararlı veya faydalı olabilir. Eşek arıları (boyları 4-5 santim olanlar) kadar olmasa da bal arılarına saldırırlar, zayıf kovanlara girerler, arıları öldürür, bal çalarlar.

Havalar soğuduğunda kraliçe hariç hepsi ölür. Kraliçe kışı rahat geçireceği bir yer arar (sizin çatı arası bu iş için uygun olabilir). Baharda yeni yuva yeri arar, biraz petek yaparak (bu arada petekleri balmumu değil), sonbaharda döllenmiş olduğu için bu peteğe yumurtlar ve yeni bir koloni oluşur. İlk çıkan kısır dişilere (işçi arı gibi) yeni petekler yaptırır ve koloniyi büyütür. Tehdit algılarlarsa saldırırlar. Geçen sene bizim demir bahçe kapısının deliklerine yuva yapmışlardı. Kapının açılıp kapanmasını tehdit olarak algılayıp arkadan gelerek ayak bileğime saldırdılar ve iki yerden birden soktular. Geceleyin halletmek zorunda kaldım.

Çatı arası hem kışlamaya hem yuvaya elverişli ise hep orada kalabilirler. Şimdi bir şey yapmak istemiyorsanız havalar soğuduğunda ne kadar delik varsa tıkayın ki seneye yine oraya yuvalanmasınlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön