Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eko_
Sayın Lilium ceviz soyma makinasında sert kabuğun birleşim yerinden içersine su girme durumu oluyor mu?Çünkü bu nem iç cevizin kararmasına neden oluyor.Ben kullanmadım hiç ama böyle bir duyum almıştım.
|
sevgili eko, ceviz soyma makinasının soyarken cevizlerin su almasıyla ilgili resimler koyacağımı söylemiştim, resimlerle anlatmaya çalışayım.
Kavlamasını yapmış ceviz yeşil kabuğundan kolayca ayrılıyor, cevizlerde yarılma delik olmadığı sürece suyun girmesi de imkansız, makina suyun içinde soymadığı için dış kabuğun da su emmesi gibi bir durum söz konusu değil, sadece bir duş yapıyorlar.
Daha az kavlanmış ceviz ise bu şekilde sap kısmı kapalı kalıyor.
Olgunlaşmış fakat hiç kavlanmamış cevizin sap kısmını makina zaten alamıyor ve kapalı kalıyor, bu alamadığı kısım cevizler bir gün kurumaya bırakılınca düşüyor.
Yani makina süper bir şey, 15-20 ağacı olanlara bile öneririm, cevizin ağaçta yeşil kabuğunun çatlatıp bekletilmesi iç kararmalarına değer kayıplarına neden oluyor, makinası olanın cevizin yeşil kabuğunun çatlayıp yarılmasın beklemesine hiç gerek yok, cevizlerin tümü aynı gün kav çatlaması yapmaz, ceviz iç olgunluğunu kav çatlatmadan tamamlıyor, ama bunu en iyi anlamamızın şekli, yani hasat yapma zamanını belirleme kav çatlamalarının görülmesini beklemek.