Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maybach
evet teleskop alıcakmıyız şu kumandalı yıldızı kendi bulanlar iyisimi oluyor.
|
Özelliklerini verdiğiniz teleskop ve benzerlerinin fiyatları, en az 1700 tl.den başlayıp ve özelliklerine göre 5000 dolar ve çok daha fazla fiyatlara çıkıp, gidiyor. Bunlar amatörler için olan teleskoplar. Aşağı yukarı 8-10 inç'ten başlayıp, 20 inç'e kadar olan bir skaladalar ki, (20 inç. ve altı) teleskoplar ile çok fazla bir şey görmeyi beklemeyin.
En fazla, Ay'ı nispeten yakın gösteriyorlar, o kadar. Yani, gezegenleri öyle fotoğraflarda büyük büyük gördüğümüz Jüpiter, Satürn gibi falan görmeyi hayal etmeyin. Onlar en fazla 50 kuruş madeni para büyüklüğünde (hatta daha küçük) görünüyorlar.
30 inç. ve üzeri teleskoplar iyi'dir ama 30 inç.lik teleskoplar üniversitelerimizde ancak bulunabiliyor. Çünkü, inanılmaz pahalılar. Ancak çok zenginler alabilirler (Fiyatları, birkaç on milyon dolar'dan başlıyor).
(Belki Çin'liler 50 inç.lik teleskopları da taklit etmiş ve çok ucuza satıyor olabilirler ama taklit ettikleri 10 liralık işporta dürbünlerinden öte gitmez).
Bu nedenle, en az 1700 tl. ya da 3000-5000 tl. gibi bir fiyata bu amatör teleskoplarından alacağınıza, 75 x ya da 80 x full HD çekim yapan, çeşitli firmaların video kameralarını inceleyip, beğendiğinizi almanızı öneririm. Ben geçenlerde bu özelliklerde birinin fiyatı 1280 tl. olduğunu gördüm. Bir çok kaliteli değişik firmalar var.
Şu anda, bu tür yüksek zoom'lu HD kameralar, amatör teleskoplar ile hemen hemen aynı yakınlaştırmayı sağlıyor. Hiç değilse elinizde kaliteli bir video kamera olur, çok daha fazla işinize yarar. Yerleştirin bir tripota, bağlayın tv.ye ve Ay' izleyin.
Sony DSC-HX200V Lunar Zoom Test - Super Moon 2012 - YouTube
Bu linkte ki marka gibi, bir çok markanın video kameralarını da inceleyin.
(Not: Bu öneriyi, elinde 11 inç.lik aynalı teleskobu olan biri olarak yapıyorum'ki, 15 ve 18 inç.lik başkalarına ait teleskoplar ile de gözlem yaptım).