View Single Post
Eski 17-09-2012, 11:34   #110
nicea
Ağaç Dostu

nicea's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2011
sayın keynes75 , çok güzel noktalara parmak basmışsınız.sertlik , aroma ve kırmızılık şartlarını sağladım ama yeterli iriliğe ulaştıramadım.salkımda 4 tane kalacak şekilde teklense ürün standardım daha iyi olabilirdi.bunlar tecrübeyle düzeltilebilecek şeyler ben başka bir şey belirtmek istiyorum.2.50tl fiyat belirtmişsiniz.ilk hasata başladığım dönemde(haziranın ikinci haftasından sonra) bulunduğum yerdeki bi komisyoncuya 4 kasa toplayıp verdim.özellikle en iri ve düzgünlerini topladım.ortalama 250-300 gr kadar tane ağarlığı vardı.bana o gün için fiyat vermedi , ertesi gün gittiğimde istanbul halinde fiyatlar tepetaklak vs. ve beef domatese 800 krş yazıldığını söyledi.o yüzden istanbula göndermediğini ürünü burda 1 tl den sattığını söyledi ve bana parasını ödedi.tabi ki tamamen yalan , 4 kasa onların gözünde hiçbirşey olmadığı için istanbula bile göndermek istemedi dükkana gelen birine ya da yan dükkana üstüne 1 lira koyup verdi , oturduğu yerden elini bile kaldırmadan benim kazandığım parayı kazandı.domatesler artık gittiği için münakaşa etmeye bile değmezdi.bundan sonra hiçbir komisyoncuya ürünümden vermedim.lokantacılık yapan 2 arkadaşıma 1-1,5 tl arası fiyatlarla ramazana kadar verdim.ramazanda ihtiyaçları olmadığı için kalanınıda eşe dosta komşulara dağattım.sonuç olarak herzaman dediğim gibi ; topraklı ya da topraksız ürünü yetiştirmek problem değil , kaliteyi yakalamakta biraz tecrübe kazandıktan sonra zor değil , önemli olan pazarlama.bulunduğum yerde bütün çifçilerimiz fasulye ve kabak üretir.domates üreten çiftçi sayısı 10'u bile geçmez.o yüzden kabak fasulye dışındaki ürünlerin piyasası pek gelişemedi.birde yüzlerce üretici ve 4 tane komisyoncu olduğu için köylüyle top gibi oynarlar burda.mal çıkaran azken birbirleriyle yarışırlar , bollaşınca otururlar tavan fiyat belirlerler , onun üstünde almazlar.masum köylümünde ürünü dökecek hali yok , ne yazarsa yazsın mecbur verecek.

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön