Merhaba arkadaşlar,
Boğaziçi üniversitesinde düzenlenen sempozyuma katıldım , zaten benim dışında katılan 3 kişi daha vardı ki onlar ilk iki bölümden sonra gittiler,ben konuşmacılarla tek başıma kaldım, hoşça vakit geçirdik. Konuşmacılar ise Avrupa'da ve Japonya'da , Boğaziçi ve Ankara Üniversitesi'nde ders veren profesör ve doktor düzeyindeki bilim insanlarıydı.
Konuşmacıların hepsi ve dolayısı ile benim dışındaki dinleyiciler de onlar olduklarından ve Japoncave İngilizce'yi ana dilleri gibi bildikleri için konuları tam olarak anlayamadım , ara ara notlar aldım , sırayla başlıyorum ;
Sempozyumun ilk gününde , İlk konuşmacı Prof. Masoko Sato , Erik Çiçekleri hakkında tanım yaptı , bol bol haikular okudu, Japon aksanıyla ingilizce bir metin okudu ama maalesef not alamadım , ama anladığım bir şey vardı ki , 2.Dünya Savaşı sonrası bir dönem Sakuralar( Japon Kiraz Çiçekleri) faşizmin sembolü olarak görüldüğünden Erik Çiçekleri ön plana çıkmış, giyim kuşam mimari ve resim alanında en çok kullanılan bu olmuş.
İkinci konuşmacı Paris Üniversitesi'nden Prof. Hartmut o.Rotermund , Şinto -Budizm ve Modern zamanda Japonya'nın çiçekler, bahçeler konusunda gösterdiği farklılıkları anlattı. Hangi dönemde hangi çiçekler , ağaçlar revaçta oldu vs.. gibi konulardan bahsetti.
Daha sonra Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Hanımeli - jpn. Karakusa hakkında Japonya- Dünya ve Türkiye üzerinde kullanılışını anlattı. Mimar Ito Chuta'nın Sultan 2. Abdülhamit zamanında ülkemizde aldığı Türkiye notları ve kare not defterine çizdiği genel resimler çok ilgimi çıktı. Türk hamamından tutun , Osmanlı dönemi ^ndeki vatandaşların kılık kıyafetleri ,İmam- Papaz- Budist ve Haham tasvirleri ve vatandaşların yüzlerinin orantısal hesaplı karşılaştırmalarına kadar detaylı analizini bile yapmış olduğunu gördük.
|