Kedi otu hakkında bende birkaç bilgi eklemek istiyorum.
Bir kedi delisi olarak bu otun nimetlerini çok iyi biliyorum. Özellikle evde kedi besleyen ve kediotundan bihaber kişilerin en büyük dertleri kedilerin evdeki bitkilere sulanması. Kediotu kediler için olmazsa olmaz bir bitki. Kediler için bu bitki resmen bir kafa yapıcı madde olarak iş görmekte. (kaba tabirim için affedin lütfen) Kediler bunu buldukları anda hemen kemirmeye başlıyorlar ve bir süre sonra hiç görmeyeceğiniz şekilde mutluluk yumağı halina geliyorlar. Ayrıca kedilerin sindirimi ve beslenmesi açısından da çok önemli bir bitki. Ben de sürekli olarak evde yetiştiriyorum. Bizim ufaklık deliriyor zaten çimlenmeye başladığında. Bütün gün başından ayrılmıyor

Ayrıca birçok kedinin sokağa kaçma sebeplerinin en başında da evde kediotu bulunmaması gelmekte. Çok ilginç fakat bu minik dostlarımız evlerden kaçıp kaçıp parklarda bahçelerde de bulunabilen kediotuyla kafayı bir güzel bulup eve geliyorlar
Aşağıdaki bilgiyi bir web sitesinde buldum. Çok güzel anlatılmış olduğu için eklemeyi uygun gördüm.
Kediler hakkındaki yanlış bilgilerden biri de “kedilerin sadece hayvansal gıda yedikleri”dir. Çünkü kediler de ara sıra bitkisel gıda da yemek isterler.
Çimenlik bir sahaya çıktıklarında onları temiz bir kedi otu bulmak için çimenliğin her köşesini dikkatlice koklarken görebilirsiniz. Kediler neden buna ihtiyaç duyar ? Birincisi bünyeleri için ihtiyaç duydukları bazı mineraller sadece kedi otunda bulunur. Diğer yandan kürklerini temizlerken yuttukları tüy topaklarından kurtulabilmek için kedi otuna ihtiyaçları vardır.
Dışarı çıkabilen ya da bahçede gezinme lüksüne sahip kediler kedi otu ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirken, dışarı çıkamayan kediler kedi otu arayışlarını ev bitkilerine yönlendirirler. Bu evsahibi için de kediler için de çeşitli sorunlar yaratabilir.
Ev bitkileri yemesi sebebi ile kedilerin zehirlenmesi veya ev bitkilerinin yapraklarının parçalanması bu sorunların başında gelir. Gerçekten de kedi otu bulamayan ev kedileri evdeki saksılardan uzak duramazlar, ama ev ortamında çok sıkça yetiştirilen sarmaşık, kaktüs, asma, siklamen, difenbahya, zambak, lale kediler için ciddi zehirler içeren ev bitkilerdir. Aynı şekilde böğürtlen, avakado, mantar, soğan, domates gibi sebzeler de kediler için zehirlidir.
Kedilerin, doğada avlanırken yedikleri hayvanların önemlice bir bölümü çekirge, kelebek gibi otobur hayvanlardır. Otobur hayvanlar kediler için çok tehlikeli olabilirler. Zira otobur hayvanların yemiş oldukları midelerindeki bitkiler kediler için çok tehlikeli olabilir. Kedilerin zehirlenme vakalarının sebepleri arasında yedikleri otobur hayvanların midelerindeki bitki parçacıkları önemli bir yer tutar.
Ne var ki, buğday, çavdar ve yulaf otları kedilerin tercih ettiği, zararsız otlardır. Ama fazla yenmesi halinde kedilerde rahatsızlık yaratır. Kedi otları, protein, karbonhidrat, vitamin
(A, B-17), çeşitli enzimler, oksijen ve klorofil içerir. Sadece bitki hücrelerinde bulunan klorofil kedilerin nefesini açar. Kedi otu aynı zamanda hazımsızlık çeken, kabız olan kediler için de faydalıdır.
Kedi otu yiyen kedilerin bir kısmı yemenin ardından kısa bir süre sonra kusabilirler. Böylelikle yutmuş oldukları kedi tüyleri ya da topaklarından kurtulurlar. Ama fazla yediklerinde de rahatsızlanabilirler. Çünkü kedi otlarının kenarlarındaki maddeler kedilerin midesini rahatsız edici özelliktedir. Kuru mamalarının bir kısmı kedi topaklarını önleyici katkılar içerse de kedinizi taze ve lezzetli kedi otundan mahrum etmemelisiniz.
(Kaynak:
http://www.kedimveben.com/beslenme4.htm)