Hoyalarımda standart bir gübre kullanımım olamadı ancak ağırlıklı olarak dengeli olarak tanımlanan gübreler kullanıyorum. Genellikle sıvı olarak satışa sunulan gübrelerin yeşil yapraklı bitkiler için olan reçeteleri, dengeli yani azot (N) , fosfat ( p) ve potas (K)'ın eşit oranda karışıtırılarak hazırlanmış oluyor. İzelement ve aminoasitler de içeriğinde yer aldığı için kullanımı pratik oluyor.
agaclar.net'e ilk üye olduğumda Selahattin Yılmaz'ın mesajlarında okuduğum kolayca akılda kalabilecek bir tanım hep aklımdadır
N=Dal ( Bitkinin yeşil aksamı, yaprakları sürgünler)
P= Döl ( Bitkinin meyvesi, çiçeği )
K= Bal ( Meyvenin, çiçeğin kalitesi )
Elbette sitemizden ya da diğer kaynaklardan edindiğimiz bilgilerle dağarcığımız genişledi, mesela potasın kök gelişimine olan katkısını da öğrendik ya da fosfatın sadece çiçeklenme için faydalanılan bir besin olmadığını öğrendiğimiz gibi.
Yine de çelikten köklendirdiğim bir hoyanın çiçek vermek için yeterince geliştiği düşünüyorsam, teşvik etmek için P %'si yüksek olan gübreleri veriyorum.
Saksısında tek kökle cılız bir görüntü oluşturan hoyada çelik alıp yeni çeliklerle saksıyı doldurmak için N oranı yüksek gübre kullanıyorum.
Ve bugünlerde
enzim çalışması yapıyorum, hoyalarda deneyen arkadaşlar çok başarılı buluyorlar
