View Single Post
Eski 14-09-2012, 23:00   #164
kaknus
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 249
Nane, kekik, fasulye, ısırgan, kabak, elma ve armut Trabzon'da kuruttuğumuz ürünlerden bazıları.
Isırgan orakla biçip güneş alan bir yere serilir.Birkaç gün kuruduktan sonra ufalanıp elenir.Bez torbalara konup saklanır.Mısır unu ile karıştırılıp hazır çorba gibi pişirilir.Birkaç diş de sarımsak eklenince çok güzel oluyor.
Fasulye iki şekilde kurutuluyor.Birincisinde ince ince doğranıp bezler üstüne seriliyor.İkinci şeklinde ise bütün olarak haşlanıp güneşe seriliyor.
En ilginç kurutma şekli ise kabak.Yörede "kara kabak" denen kabak çeşidinin bütün olarak dış kabuğu soyulur.Ortadan ikiye bölünüp içinden çekirdekleri çıkarılır.Kazıkların başına takılarak birkaç gün solar.Sonra sırım şeklinde kesilip iğlere takılıp kurutulur.Uzun bir ip halinde kuruyunca ip kelebi şeklinde sarılıp bez torbalarda saklanır.Buna da "sırım kabak "denir ki artık yapan yok gibi. Küçüklüğümde küçük baltalarla saatlerce kabak soyardık.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön