Sevgili alico,
Yaptığınız uygulamanın tohumların gelişimine, hastalanmasına hiç bir olumlu **** olumsuz etkisi olmaz-olamaz. Tohum bir kitap gibidir. O kitapta o bitkinin hayat hikayesi yazılıdır. Eğer siz herhangi bir olumsuz etki ile o kitabın satırlarına zarar verecek bir işlem yaparsanız işte o zaman tohumunuz çimlenmez. Bitkinin mekanizmasını etkileyecek bir etkiye maruz bırakmadıktan sonra tohumda çimlenme sorunu olmaz. Burada da siz bu mekanizmaya zarar verecek bir etki yapmamışsınız gayet doğal çimlenme olmuş.
Ancak tutupta çimlenme sıcaklığı olan 18-20 derecelik suda yıkarsanız ve tohumu da nemli ortamda bulundurursanız o zaman tohum üreteyim derken çim üretirsiniz. Emekleriniz boşa gider. Her meslek kendi şartlarını ve kendi ortamını doğurur. İşte o şartlara uyacaksınız, uymazsanız sadece tecrübe elde edersiniz.
Tohuma yapabileceğiniz negatif işlemler aşırı soğuğa maruz bırakmak, aşırı sıcağa maruz bırakmak vs. gibi illegal, tohumda bulunan embriyoya zarar verecek bir işlem ve onun uyuyan canlılığını etkileyecek bir işlem olabilir. Veya Besi dokunun bir şekilde bozulmasına neden olabilirsiniz. Tohumlar tohumluk için üretim aşamalarında optimum şartlarda paketlenir veya üretime alınır ki tohumlarda çimlenme de optimum veya maksimum olsun.
Tohum üretim aşamaları sertifikasyon ve ıslah bilgileriyle donatılmış genetik bilgilerinide içeren bir dizi standart işlemi olan bir işlemdir. Bilimin en güzel faydası bilgiyi kontrollü ve sağlıklı kullanmasıdır. Bilgi de yine tecrübenin elinde daha iyi değer kazanır. Kısaca tohumlar konusunda daha iyi çalışmalar yapmalısınız. Tuhumculuğu öğrendiğinizde göreceksiniz ki "1kg domates tohumunu elde etmek icin dışardan 5 tır dolusu domates ihraç ediyor" değil sadece basit mendel kanunlarını bilmediğimiz için yeterince bitki ıslahçısı yetiştiremiyor ve ihtiyacı karşılamak için dışardan tohum getiriyoruz. Aslında bu konu çok derin ve tartışmaya açık bir konu sorularınız dışında bence şimdilik bu kadar açıklama yeterli diye düşünüyorum.
Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 23-10-2013 saat 19:36
|