View Single Post
Eski 12-09-2012, 22:59   #23
Harun Parlak
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gtatas Mesajı Göster
Harun bey tebrikler hayırlı olsun inşallah serginiz. Bonsai sanatı benim de ilgimi çekiyor sizlerin sayesinde, fakat en büyük korkum onları o küçük kaplarda ve kaya çalışmaların da yeteri kadar besleyememektir. Bu konu forum da fazla anlatılmamış galiba gözüme takılmadı. Nasıl bir bakım yapıyorsunuz sulama, gübreleme ve toprak zenginliği için acaba?
Teşekkürler. Sn gtatas. Öncelikle şunu söylemek isterim ki elde etmek istediğiniz bonsaileri büyük saksılar da hat ta varsa imkanınız arazide yetiştirmeniz.

Beslemeye gelince. İnsanlar günde 3 kez beslenir 1 kez uyur. Ağaçlar ise yılda 3 kez beslenir bir kez uyur.

İnsanlar sabah uyandığında nasıl güzel bir kahvaltı isterse ağaçlar da ilkbaharda uyandığında güzel bir kahvaltı yerine fosfor ağırlıklı içinde iz elementler de olan bir gübre ister markası çokta önemli değil bana göre.
Öğle yemeği yerine de yaz başı potasyum ağırlıklı ve içinde aynı şekilde iz elementler de bulunan ki bunların içinde gerektiği miktarda hepsinde azot ta vardır.
Akşam yemeği yerine de öğle yemeği tekrarını Sonbahar başı verip kışa hazırlanıp uykuya dayanıklı bir şekilde hazırlayıp İlkbaharda sağlıklı bir şekilde uyanmasını sağlamış oluruz. Eğer çalışan biri sadece öğünlerle yetinmeyip ki yetinmeyiz de ara öğünler yeriz bu durumda ağaçlarımıza da ara öğünler verirsek iyi bir şekilde gelişmesini sağlamış oluruz.
Yukarıda da anlaşılacağı üzere 3 ayda bir beslenmeye denk geliyor. Ara öğünleri de katarsak Sonbahar ve Kış hariç 45 günde bir beslenmesi gerekiyor.
Sonbahar başı potasyum ağırlıklı vereceğiniz besin ağaçlarınızı kışa iyi bir şekilde hazırlayacaktır. Potasyum bitkilerde meyve beslemeyi ve dayanıklılığı arttırır sıcakardan koruduğu gibi soğuklara karşı da dayanıklılığını arttırır Potasyum bitkilerde antifriz görevi yapar.
Bonsainizi yetiştirip bonsai saksısına alacağınız zaman hazırlanacak toprak karışımı. Ben kendi çalışmalarımı Torf Kum iri daneli dere mıcırı hepsinden hazırladığım miktara göre üç bölü 1 şeklinde yaptığımda bizim buralarda yeterli olabiliyor.
İzmir gibi sıcak memleketlerde torfu 1 ölçek daha fazla koymakta fayda olur diye düşünüyorum. Su tutucu olarak torfun fazla olması sizin sıcaklarda buharlaşmadan kaybolacak oranı aza indirmiş olur.
Yaz aylarında aşırı sıcaklarda ben saksılarımın üzerine taş yünü ve benzer malzemeler koyuyorum toprağa gölge yapıp buharlaşmasını önlüyor. Sıcak bölgelerde bonsai ile uğraşan arkadaşlara tavsiye ederim mutlaka faydasını göreceklerdir.
Kolay gelsin bol bol bonsaileriniz olması dileklerimle.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön