Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç
Sevgili kelebek çalısı;
Maalesef kurtaramadım. Kurtulma şansının olmadığınıda, ağacı söküp, köklerinin durumunu gördükten sonra anladım.
Meğer kışın kök boğazı çevresi çukur kalmış ve toprakta suya doyduğu için, içi su dolu çanak gibi durmuş kış boyunca. Donlu günlerde buz tutmuş hep. Yani köklerin kabuk kısımları donmuş.
Sökmeden anlaşılmıyordu. Sökerken kabukları çürüdüğünden soyuluverdi. Sadece odunsu selülözik bölge tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı ve sorun anlaşıldı.
Neyseki aynı yılda dikilmiş bir tane daha var.
Kulağıma küpe oldu. Bizim buralarda, kışa girerken küçük ağaçcıkların bile diplerine boğaz doldurma yapmak gerek. 
|
Sn.
Orhan Özbilgiç,
elbette ki üzülüyoruz bu gibi durumlarla yüzleşmek zorunda kaldığımızda. Geçmiş olsun demekten başka çare yok sanırım. Sizin
Pittosporum gibi benim bahçenin de muhtelif bölgelerinde altı adet var ve karşılaştığınız üzücü durumdan sanırım hepimizin alması gereken bir ders var ki bu ağaç diplerine yaz aylarında açtığımız havuzcuklar kış ayları geldiğinde başımıza böyle dertler açabiliyorlar.
İstanbul' un çetin hava şartları altında bu durum daha da bir kaçınılmaz olmuş sanırım. Ama inanın burada da iklim şartları bazen marmara bölgesi kadar zorlayıcı hale gelebiliyor.
Havuzcuğa kışın aşırı derecede dolan yağmur suyu sebebiyle ben de bir japon gülü kaybettiğimi düşünüyorum. Neredeyse bir de
Plumeria kaybetmek üzereydim. Gözümün önünde duran durumu değerlendiremeyerek ve dolayısıyla zamanında müdahale edemeyerek, tecrübesizlik mi yoksa bir şey olmaz diyerek ilgisiz mi kaldım bilemiyorum, hatamın bedeli maalesef kayıpla sonuçlandı.
Fotoğraflı olarak paylaştığınız ve sebepleri ile açıklayarak aktardığınız bu tatsız deneyimin bizlere de öğrettikleri adına teşekkür ediyorum.
Ne diyelim, sağlık olsun efendim. Dilerim diğer
Pittosporum sağlıkla büyür ve size ilerleyen dönemde mis kokulu çiçeklerinin mutluluğunu yaşatır.
Saygılarımla.