View Single Post
Eski 08-09-2012, 17:00   #11
hevesli meraklı
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-01-2011
Merhaba,
Melisa ölye hoş bir bitki ki, sohbetleri de oldukça esprili oluyor. Biz bu sabah, ana saksı haricinde onun yavruları olan 3 saksı melisayı kızımla beraber budadık. Yaz boyunca bizi güzel kokusundan mahrum etmedi. Neredeyse her gece aynı saatlerde mis gibi koktu.

Sevdiğimiz bir insanın hatırası olan bu bitkiye özen göstermeye çalışıyoruz. Nur içinde yatsın, Sefer amca yıllar önce bir tane çelik verdi ve verirken de ''eğer sever bakarsan O' da seni mutlu eder, yok ihmal edersen sadece yeşil bir bitkin olur'' demişti. Daha önce ki mesajlarda kızım yazmıştı, çelik diye toprağa verdiğim her dal köklendi (Bazılarını yerleri sıkışık oldu diye sonra çıkarmak zorunda kalmıştım).

Eğer yanlış saymadıksa 60 kadar çelik yapmışız, 10 kadarda tutarsa diye koyduklarımız var. Hem çeliklerin üst ucunu, hem de çelikleri aldığımız ana gövdedeki kesi yerlerini çamurla kapadık. Bu işlemi yaparken bahçe eldiveni değil, cerrahi eldiven kullandık. Çünkü, okuduğumuz her yerde zehirli deniyordu. Daha önce başka bir bitki için hazırladığımız toprak-gübre karışımından vardı, birazda hiç kullanılmamış toprağımızdan kattık. Çelikleri koymadan önce saksıyı hortumun spray ucuyla da güzelce suladık, çelikleri koyarken dip kısımları zedelenmesin dedik. Sonra melisanın başına geçip onu budadığımız için üzüldüğümüzü ama bunun kendisi için iyi olacağını söyleyip budamaya başladık. Düşünüyorum da biri kolumu kesip sonrada bu senin için iyi olacak derse ne yaparım.Daha önceleri, yani bitkilerle haşı rneşir olmadan önce kesilmiş çiçek almayı çok severdim. Nergis. gül, karanfil v.b. Artık alamıyorum ille saksı çiçeği olacak
Çeliklerin hepsini aynı boy yapamadık; kimi çelikler hafif odunsu, kimleri de yeni dallardan oldu. Bu sefer ki budamamızı biraz daha okuyarak yaptık Önceleri içgüdüsel olarak yapıyordum Çeliklerin boyları (2/3 si toprağa daldırıldı) 18-25 cm. arasında oldu.
Artık sıra geldi önce onların nazlı nazlı köklenip, sonrada bizleri ve çelik isteyecek olan dostlarımızı mutlu etmelerine (Daha önce hiç çiçek kargoya vermedik, bu konuda bizi bilgilendirecek olursanız seviniriz. Çünkü bu kadar melisayı evde bakamam, atamamda. Dağıtmak için çelik yaptık, tabii isteyen olursa. Ankara'da olanlara götürebiliriz)

hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön