View Single Post
Eski 05-05-2007, 11:38   #2
Billur Korkmaz
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen Mesajı Göster
Efelek dolması Çubuk yöresinde yaygınca yapılan bir dolmadır. Sadece dolması değil yumurta ile kavurmasıda yapılır. Efelekleri bahçemizden temin edebiliriz.

MALZEME
Efelek
Bulgur
Pirinç
Salça
Sıvı yağ
Tuz
Ve isteğe göre baharatlar.


YAPILIŞI
Bahçeden toplanan efelekler yıkandıktan sonra sıcak suda çok hafif haşlanır. Başka bir tavada hazırlanan dolma içi ( Bildiğimiz dolma içi ) ile sarılır. Sarılan efelekler bir tencereye dizilir, üzerini kapatacak kadar su koyulur. Yine suyuna da hafif salça ve yağ katılır. Yaklaşık 30 dk kadar orta atede pişirilir.
Servis yapılırken üzerine isteğe göre, sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Birde bu dolmanın içi diğer dolma içlerine göre hazırlık aşamasında daha fazla pişirilmeli, çünkü efelek çabuk pişen bir ot türüdür.
Afiyet olsun.
Sevgili Deryaözen arkadaşım,
Geçen hafta gezi esnasında Trakya köylerinden geçerken dikkatlice baktığımda, bahçe kenarlarında bol miktarda efelek (labada) gördüm de, toplamadım. Zira hepsi tohuma kaçmıştı, kartlaşmıştır diye düşündüm. Yarın yine geçicem o köylerden, hala dolmalık toplayabilir miyim sizce? Piştikten sonra yumuşar derseniz toplayacağım..
Sevgiler.

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön