View Single Post
Eski 06-09-2012, 11:02   #2237
Sevgi Durul
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah.
Pekmez bile var bu bahçede

Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin.
Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş.

Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider.
Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum.
O gün pekmez kaynarken mis gibi kokusunu aldıkça, hep aklımdan geçtiniz Adalet hanım. Keşke yakın olsaydık.

Bu sene pekmezi kendimiz yapmaya karar vermiştik, kesin olarak kendimiz yapacaktık.

Çarşamba günü kara üzümleri toplayarak, suyunun sıkılması için dünürlere götürdük. Onların üzüm suyunu sıkacak mengeneli bir aletleri var. Perşembe günü üzüm suyunu almaya gittiğimiz dünürlerin bahçesinde bizim pekmez ocağa yerleşmiş, neredeyse kaynamaya başlamıştı. Size zahmet oluyor desek de, ne kadarcık şey zahmet olmaz dediler. Anlayacağınız biz yine hazıra konmuş olduk. Yapılış aşamalarını pek görüntüleyemesem de bir kaç görüntü aldım.

Ama daha üzüm çok, yapımını öğrendik, bir posta da kendimiz yapıp pekiştireceğiz inşallah.

Name:  pekmez.JPG
Views: 1073
Size:  50.8 KB

Name:  pekmez1.JPG
Views: 1062
Size:  65.8 KB

Name:  pekmez2.JPG
Views: 1024
Size:  56.1 KB

Altın çileklerin bir tanesi dalından düşmüş ve biz onu ikiye bölerek tadına baktık. Değişik ve hoş bir tadı vardı.

Name:  altın ç.1.JPG
Views: 968
Size:  26.6 KB

Name:  altın ç..JPG
Views: 990
Size:  31.8 KB

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Özellikle kullandığınız toprağı, ilave şeker kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum. Pekmezin kıvamının olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?
Sevgilisakdag, pekmez toprağı buralardan bir yerden kazılıp getiriliyor. Yukarda anlattığım gibi o aşamalarını ben de görmediğim için ekleyemiyorum.

Şeker ilâve edilmiyor, sadece üzüm suyu ve pekmez toprağı. Kıvamı ise bir tabağa çok az pekmez dökülüyor, ortasına parmakla bir çizik atılıyor. Oluşan çizgi pekmezle birleşmezse olmuş demek oluyor.

Bir de kaynarken oluşan sarı köpüklerin renk değiştirerek biraz kızarması gerekiyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen.

İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak.
Pekmezi bir alnımızın akıyla halledelim, sırada onlar da var.

İpe dizili cevizli sucuk tarifini arkadaşımdan almıştım, ipe dizmek zor gelirse tepside de olabiliyormuş. Zaman bulup denemek lâzım.

Hatırlatma için teşekkürler, sayın mrduran.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön