Yanlış biliyorsunuz,
Kumkuat ve narenciyelerde aşırı nemden ziyade, günlük ve yıl içerisinde aldıkları güneş ışığı gelişim ve meyvelenme açısından etkili.
Şu anda bulunduğum yer 654 rakım ve nem sahile göre çok çok az, %25 ile 40 arası nem mevcut. Onca sene Antalya sahilde aşırı nem aşırı sıcak la uğraştım. şimdiki bulunduğum yerde az nem ve bol güneşle kamkatlarım daha canlı.
Dediğiniz gibi doğu karadenizde herşey daha iyi ve mükemmel olsaydı piyasa lideri bir bölge olurdu narenciye fidancılığı konusunda. Bazan gün oldu ucuz diye bende toptan fidan getirttim ama gördüğüm, bizim aşıladığımız en kötü fidan Rize'den gelen en iyi fidandan daha iyi. Vazgeçtim artık fidan getirtmiyorum.
Keşke karadenizli üretici arkadaşlarda formlu güzel fidan yetiştirip satsalarda İtalya gibi ülkelerden fidan alımı azalsa.
Fotoğraflar temmuz başı gibi çekildi, hala çiçeklenme ve meyve tutumu devam ediyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi taha-b
Merhaba,
Kesinlikle ticarette öne geçmek için söylenmiş bir söz diye düşünüyorum. Karadeniz bölgesi kıyı şeridi özellikle Samsum'dan sonrası yüksek bir nem oranına sahip. Bu yüksek nem oranı tohumdan fidan yetiştirimesi ve aşı ile üretimde büyük kolaylık sağlıyor. Düşününki Akdeniz bölgesinde tohumdan aşılık fidan üretmek istediğinizde hava sıcaklığı büyük sorunlar yaratabilir fakat aynı sorunu Karadeniz bölgesinde yaşama ihtimaliniz daha düşük. Bunun yanında subtropik bir bitki kumkat içinde nemli havanın ne kadar iyi geleceğini söylemek sanırım yanlış olmaz diye düşünüyorum.
Saygılarımla...
|