View Single Post
Eski 04-09-2012, 10:30   #167
civanmukti
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 04-05-2012
arkadaşlar konuyu tekrar hortlatmak istedim kendi damla sulama sistem denemelerim sonrası sorunları aktarmak adına.
1-pet şişenin kapağını iğne ile delip toprağa gömdüm. bir süre sonra vakum yapıyor ve akım olmuyor. şişenin tersine de delik açtım. bu sefer şırıl şırıl aktı. olmadı.
2-serum seti denedim, damlamayı ölçtüm, düzenli olmuyor. zamanla yavaşlıyor.
3-sonra damla ayar aparatı (kısaca DAA) buldum (medikal malzeme satanlarda oluyor) ilk başta iyi gidiyordu ve bunlarla bir sistem kurdum. zamanla tıkanma oluyor ve akıtmada problem yaşanıyor.
4-akvaryum pompası (1000L/saat) ile bidondan su pompalama yöntemini kullandım, zaman saati bağladım (analog). DAA ile birleştirdim. bidonu yerini öyle bir ayarlamanız gerekiyor ki gücü pompalamaya yetsin ve ayrıca da motor çalışmadığında su akıtmasın. bu çok zor bir durum sizi temin ederim. çünkü suyun çekim gücü sandığımdan daha etkili çıktı ve motor çalışmazken de saksılara su damladı. valve-check taktım olmadı.
4-DAA ları çıkartıp akvaryum T bağlantıları ile daha kısa süreli su vermeyi denedim. bendeki gibi saksınız çoksa problem yaşanıyor. su pompadan da gelse en çok birinci delikten akıyor. (motorun güçlü olması lazım ki T deliklerinden eşite yakın aksın)
5-T bağlantıları çıkartıp yeniden DAA ları bağladım. yeni zaman saati aldım dakika ayarlı. DAA ların damlama ayarlarını yükselttim ve süreyi kısalttım. 3 numarada yazdığım sorun oldu. DAA lar zamanla akıtmayı kesiyor. bazıları kesilince diğerleri fazla akıtıyor.

tüm bu deneyimlerimden sonra en mantıklısı profesyonel damla sulama sistemlerindeki gibi belli basınçta su gelmesini sağlamak sanırım. bu da evde doğrudan çeşmeye bağlanacak bir sistemle olabilir sanırım.
(bu arada borular şeffaf akvaryum hortumu olduğu için zamanla yosunlanıyor.)
aslında domates, salatalık gibi sebzeler için günün belli saatinde su veren basit bir sistem olsa da yeterli olacaktır bence. gün ağarmadan saksıya yarım litre su aktarabilecek bir sistem kurabilen var mı?

civanmukti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön