Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay
Hoşgeldiniz
1665. mesaj 3.fotoğrafta ki bitkiyi bodur ruellia diye biliyorum. 2 Yıldır bende de var .Suyu
verdikçe çoşuyor fakat çiçeklenme bu dönemde başlıyor .Siz de de böyle mi ?
Serinlikten hoşlandığını biliyorum hatta bazı kaynaklarda su bitkisi olarak geçiyor .Sizin ki
yaz boyu açıyorsa ben biraz daha gölgeye alayım.
|
Evet, Ruellia brittoniana çok haklısınız. Çiçeklenme konusunda da aynı, ilk çiçekleri bunlar. Şu an üstünde 5-6 çiçek var. Çiçeklerinin ömrü bir gün ama sürekli çiçek açıyor.
Bu bitkiyle iki sene önce Antalya' da otelin bahçesinde tanışmıştım. Bodur olmayan türününü tam güneş olan havuz kenarlarında ve duvar diblerinde çok yaygın alanda kullanmışlardı. Otel yeni olmasına rağmen bir yılda çok sayıda yan sürgünler vererek bir sürü yeri sarmıştı. Ben de hatta yan sürgün koparmış, bahçeye direk ekmiştim. Kış sonrası bitkiden hiç eser kalmamıştı. Temmuz başlarında bitkinin ektiğim yerden sürgün verdiğini gördüm. Çok ağır bir kış geçirmiştik ve netteki bilgiler dona dayanıksız olduğu yönündeydi.
Bu olaydan dolayı Temmuz başlarında yeni bodur bitkiyi aldım. Aldığım bodur bitki fidanlıkta geçen seneden kalmış, kışı dışarda saksıda geçirmiş, nerdeyse tamamı kurumuş yandan yeni sürgün vermeye başlamış haldeydi. Ve yarı gölgeye diktim. İlk yılı olduğu için ve don yediği için çiçeklerini bu kadar geç vermiş olabilir diye düşünüyorum. Çelikten yetişende henüz çiçek yok. Yayınlar geç ilkbahardan kışa kadar çiçeklendiğini yazıyor.
Sonuç olarak Ruellia kara kışı atlatabiliyor ama geç toparlanıp, geç açıyor diye düşünüyorum. Meksika petunyası denilen bu çiçek petunyaları sevenlere güzel bir alternatif. Çiçek sayfasını açmak lazım.