Şimdi konumuza dönelim;
Forumda takip eden üyelerimiz arasında Kaolin kilini kullanıp, hasat sonrası pazara satışa götüren üreticimiz yok sanırım. Böyle bir tecrübe yaşanmamış herhalde.
Sn lilium tüketicinin bilinçli olmasından bahsetti. Haklıdır irdeleyelim.
- forumda bu konu benim tahminim 3 yıldır konuşuluyor olmasına rağmen hiçbir bilinen örnek pazar tecrübesi ya da hasat sonrası kendi tecrübesi paylaşılamıyor,
- daha çok yakın zamanda gazete haberlerinde greenpeace'in Almanya'da yaptığı tahlillerde Türkiye'den giden meyve sebzelerdeki zirai ilaç kalıntısı diğer ülkelerdekinden 3,4,5 kat fazla bulunuyor,
- bu haberleri okuyan tüketici (en azından gazete okuyarak nispeten bilinçli olan ) ve okuduğu bu haberlerin etkisi ile başka satınalma alternatifinin olmadığı şehir pazarlarında üzerinde beyazlık ya da matlık olan meyve sebzeyi nasıl değerlendirir,
- Hiç okumayan ama bilinen meyvelerdeki matlık ya da yöre diliyle pusluk ya da puğuluğu (erik gibi) kabul eden bir tüketici başka meyvedeki bilmediği matlığı nasıl kabul eder,
- 1044 ve 1045 no.lu mesajlarımda belirttiğim bilinçli bir üretici ve tüketici olan ve kaolin konusunda benden öğrendikleri ile çok hevesli ve heycanla yaklaşan öğretmen komşum, nasıl olacak da büyük bir potansiyel üretici bölgesinde örnek uygulama yapmaya kendi babası, kardeşi başta diğer üreticileri ikna edecek,
Yukarıdaki basit ve özet değerlendirmenin ışığında demek ki önümüzde 2 seçenek var;
- Ya hasat sonrası beyazlığın ya da matlığın giderilmesi hususunda net açıklayıcı bilgileri ve yöntemleri paylaşacağız, sunacağız, örneklendireceğiz, (Önceki tüm mesajlarda paylaşıldı mı? ben mi atladım? Kendi kendimizi bilinçlendirmek için detaylarla çok mu haşır neşir olduk?)
- Ya da tüketicinin bir gün bir şekilde bilinçlenmesini bekleyeceğiz,
Yoksa mikron size, formülasyon, standart, uluslararası bilimsel araştırmalar, sonuçları, patentler v.s pazarda tezgaha gelmiyor. Gelmeyince de kar olmuyor. Kar olmayınca da hiç olmuyor. Hiç olmayınca da ne üretici ne de tüketici bilinçleniyor.
Benim iş tecrübeme göre üretim ve satış prensibi şudur;
Pazarın beklentisini satış, üretime bildirir. Üretim buna göre şekillenir, bu şekil en az satınalma maliyeti ve dolayısıyle üretim maliyetiyle pazara sunulursa pazarın beklentisi karşılanır dolayısıyle satış olur, dolayısıyle kar olur, dolayısıyle üretim devam eder.
Komşumun vasıtasıyla yaptığım bir saha örneklemesiydi. Gerçekti. Beklentiliydi.
Bu beklentiyi yanıtlayalım.
Bilmediğim, atladığım yanıtlar varsa paylaşalım, yoksa asıl bu konuyu gündeme alalım, irdeleyelim.
|