View Single Post
Eski 28-08-2012, 20:07   #4
Mehmet Tugcular
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 24
Araziye Aşılı Tüplü Ceviz Dikmem Doğrumu? Hangi Çeşidi Diksem Daha İyi Olur?

ceviz ekmeyi planladığım bir arazi çok taşlık çıktı. taşlar hem arazi yüzeyinde bolca var. hemde kazdıkça arazi altından bol miktarda çıkıyorlar. geçmişte yalnızca arazideki yüzey taşları el ile insan gücüyle ayıklanmaya çalışılarak, buğday ekilmiş bir arazi. toprak analizini yaptırmadım, ama killi bir toprak yapısı var diyenler oldu. kilin azmı çok mu olduğunu miktarını şimdilik bilemiyoruz. diğer bir konu ise nadirende olsa bazı yıllar, sıcaklık mayıs başı ve mayısın 10. gününe kadar, 0 derece veya -1 en fazla -2 derece gibi don riski olabiliyor. aynı şekilde eylül ortasından itibaren eylül sonuna kadarda krağı yağıp hava 0 derece veya yine -1 derece gibi soğuyabiliyor. her iki mevsimdeki hava soğukluğuda geceleri olup gündüz hava ısınıyor. hava yazın en sıcak gününde bile asla 38 dereceyi geçmiyor. arazi 120 dekar ve en fazla 10 derece kadar meyilli bir yapıda. 850 metre denizden yüksekliği var. iklim güney marmara ve kısmen batı anadolu iklimi gibi bir özellikde. yerli türleri düşünmüyorum. aşılı tüplü yabancı ceviz ve badem çeşitlerine destek alabileceğim. ağaç aralarına ilk 5 yıl boyunca yonca ekmeyi planlıyorum.

arazide chandler ve pedro gibi ceviz çeşitlerinin yetiştirilemeyeceğini görüyor ve bu yönde risk var tarzı tavsiyeler alıyorum.

SORU : 1 ceviz yetiştirmek bu arazide mümkünmüdür?
SORU : 2 mümkünse yabancı ceviz çeşitlerinden hangisi en az-minimum riskle bu arazide yetişebilir?
SORU : 3 arazi sonbahar erken krağı yağışından dolayı bademe daha uygun olabilirmi?
SORU : 4 mayıs ortasında çok geç çiçeklenen ,ve hasadı en geç eylül ortasına kadar kesinlikle yapılan, yabancı bir aşılı badem çeşidi varmıdır?

Mehmet Tugcular Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön