Dost acı söyler sayın pooly_ares, ben yerinizde olsam eylül sonu ekim başı yeniden tohumdan çim ekerim.
Madem bahçenizdeki çim alan 300 m² ve siz bunun 200 m² ni yenilemek istiyorsunuz, gelin hepsini yeniden yapın derim.
Nedenlerini kendimce sıralayayım.
Topalak dediğiniz berbat bir şeydir, önlenmesi hemen hemen imkânsız veya çok zordur.
Son fotoğrafınızda onların tohuma geçtiğini bile gördüm. Bunlar genelde su kenarlarından alınan milli toprakla gelirler. Çim gibi görünseler de gövdeleri daha kalın ve köşelidir. Elle yolmak istediğinizde sanki yolduğunuzu hatta kökünden çıkarttığınızı sansanız bile kılcal köklerinin ucunda göreceğiniz minik soğanlar hızla çoğalmasını sağladığından çok zorlanırsınız. Bu başlıkta 295 numaralı mesajda fotoğrafını yüklemiştim, bir bakınız.
Ayrıca hızla yayılırlar. Suladıkça çimden daha hızlı büyüdüğünden görünümleri de hoş olmaz. Bence ayrık otundan da daha belâlıdırlar.
Bahçenizin fotoğraflarını inceledikçe gördüklerimi de belirteyim.
Çimler geniş yapraklı ağaçların ve çam ağaçlarının altında pek verimli olmazlar, güneşi az alırlar.
Arkadaşımız limon da size yazmış, bu sıcakta üreyi neye dayanarak size tavsiye etti ve neden miktarını belirtmedi. Ayrık otu ve topalak-su otu gübreden dolayı değildir, topraktan gelir, tohumdan gelir. Sanki size serilen rulo çim pek de kaliteli değilmiş gibi geldi bana.
Siz hastalığı bertaraf etmeden ne kadar gübre de verseniz çiminiz düzelmez. Önce hastalığı gidereceksiniz sonra gübre işini ele alacaksınız.
Limon, size yabani otları ilaçla değil elle toplayın demiş ama yevmiyeli biri ne kadar titiz davranır bilemem. Ya kendiniz yapın ya da geniş yapraklı otlar için Tordon kullanın.
Çim alan hazırlanmasında toprağı en iyi düzenleyenin yanık hayvan gübresi olduğunu kabul ederiz ama o zamanda çeşitli otlar çıkıyor maalesef.
Mil de kullanıyoruz ama mil de hem çimi sıkar hem de beraberinde baş edemeyeceğimiz tohumlar da getiri eğer güvenilir ve temiz bir yerden alınmazsa.
İşte bu yüzden ben çim alanda kullanılacak toprağın elendikten sonra bir torba kireç tozu atılarak üzerinin naylonla kapatılması ve bir sene bekletilmesi ve kullanılacağı zaman yeniden elenerek kullanılması taraftarıyım.
Kullanılacak tohum da iyi seçilmeli, bahçenin güneş alma durumu, sıcaklık durumu da göz önüne alınarak tohum seçilmeli.
Ekim, Eylül sonu Ekim başı olursa hem metrekareye daha az miktarda tohum atılır hem de karıncaların taşıma olayı olmaz. Çim, genelde serin hava sevdiğinden bütün kış rahatlıkla kök salarak bahara - yaza daha sağlam, güzel girer.
Siz yine de ne yapacağınıza bir karar verin, ben de kendi bahçemde yaptıklarımdan edindiğim bilgiye göre size yardımcı olmaya çalışırım.
Yeniden çim ekimi de olur, ara ekim de olabilir.
|