View Single Post
Eski 26-08-2012, 22:27   #291
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Sayın pria, açaıklamanız için çok teşekkür ederim.

Gerçekten pahalı almıştım ben de.
Bu ikisini birebir karıştırabileceğimi söylemişlerdi alırken.(yanlış hatırlamıyorsam)

Ağaçlarım 12 yaşındalar, sadece 2 fidanım var 3 yaşında.
Bu ağaçlara ikisini karıştırıp hangi ölçüde verebilirim acaba?
Meselâ çay bardağını ölçü kabul edersek, yaşlı ağaçlarım için 2 çay bardağı fazla gelir mi?
Bir de, "belli aralıklarla" demişsiniz, meselâ, 15 günde bir mi, ayda bir mi, yılda 3-4 mü uygun olur?
Adalet Hanım,

12 yaşındaki ağaçlarınızın çevresinde birer metre aralıklarla (''Belli aralıklarla'' lafımla bunu kastettim..) açacağınız 20-30 santim derinlikteki çukurların birine potasyumlu, diğerine fosforlu olmak üzere ( her çukura ayrı gübre) birer su bardağı gübreyi toplu olarak dökün ve üzerini kapatın derim..

Ben 12 yıl önce zeytin fidanlarımı dikerken fidan çukuru tabanı etrafına böyle 8 noktaya toplam birbuçuk kilo TRİPLE süperfosfat ve 1.5 kilo kadarda potasyum nitrat koymuştum..(4 noktaya TRİPLE,4 noktaya Potasyumnitrat)
Bana o zaman böyle söylendi..Toplu olarak koyduğunuz gübreler topaklaşır ve fidan kökleri koyduğunuz 4-5 senelik gübreden her büyüme devresinde ihtiyacı kadarını alırlar, demişlerdi..İyide oldu..4-5 sene taban gübresi verme derdinden kurtuldum..Üstten sadece azotlu gübre takviyesi yaptım..
Benim bildiğim potas ve fosfor hareketli değildir..Nereye attıysanız oarada durur..
Ya derine gömeceksiniz ya da pulluk veya diğer aletrlerle karıştırmanız gerekir toprağa..
Azotlu gübreler ise böyle değildir..Yağmur sularıyla aşağılara iner hemen..

Soğan, sarımsak veya soğanlı süs bitkilerinede bu iki gübreyi kullanabilirsiniz..Metre kareye 30-40 gram yeter..Toprağa saçarsınız..Ama çapa ile karıştırmanız gerekir..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön