Sayın Adalet hanım,
Her iki suni gübre suda çok çozülebildiğinden ve nem kaptıklarında dekompoze olduklarından kapalı kaplarda, serin, kuru mahallerde muhafaza edilmeliler. Her iki gübreyi(eğer ambalajı açıldı ise) kontrol ediniz. Topaklanma, renk değişimi, nemlenme tespit ederseniz kontrollu kullanınız. Eğer ambalajı açılmadı ise torbaların dışından topaklanma ve nemlenme durumunu tesbit edebilirsiniz. İyice betonlaşma ve sıvılaşma görürseniz kullanmayınız ama imha etmeniz de ayrı bir sorun.
Bu anorganik bileşikler nispeten stabil maddelerdir. Bozunma ve dekompoze olmaları uzun yıllar alır. Bu nedenle bakanlığın zoru ile yazılan miad tarihlerini geçse bile, iyi muhafaza edilmişlerse birkaç yıl fazlası önemli olmaz. Bu demek değil ki miadı geçmiş ürünleri alın. Satış ve el değişimi esnasında miad çok önemli.
Ayrıca biliyorsunuz POTASYUM NİTRAT halk dilinde Güherçile olarak bilinir. Biraz dikkat. Her iki gübreyi yaşama ortamından başka bir yerde muhafaza etmeyi söylememe gerek yok sanırım.
Tabi gübreleme mevsimini geçtiğimiz için aynı şartlarda Mart ayına kadar muhafaza etmeniz gerekir. Bahçenizi yazlık olarak kullandığınız için kış sebze ve bitkilerini yetiştirmediğinizi düşünerek söylüyorum.
Fotoğraflardaki torbalar oldukça dolu görünüyor. Kullanırken de bir kapda suyun içine dökün. Eğer çözünürse yine kontrollu kullanınız. Suda çözünmeyen kısmı kullanmayınız.
Her şey gönlünüzce olsun.
|