View Single Post
Eski 25-08-2012, 16:56   #11
adiyez
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-02-2007
Diğer adı ile rus armudu

Bu armuttan Rize'de yıllardır yetiştiriliyor. bizim evin hemen altında da var bir tane. Yaklaşık 15 yaşında bir ağaç. sanırım üzerinde 200 kg civarında meyve var. Meyvelerinden 20-30 kg kadar topladım geçen gün. Hepsini arabaya sığdıramadım. Malum, elma, karayemiş, kabak çay vs. getirilecek memleketten.

Armudun genel özelliklerini (kendime göre) anlatayım.

Tadı bana göre harika felaket bir aroması var, kavun ile armut arası birşey ama gerçekten fazla aromalı. Bol sulu olgunlaşınca az yumuşuyor ama, olgunlaşmamış meyvelere diş geçirmek bile zor. Olgunlaşınca rengi iyice sararıp altın rengine dönüyor.
Depo dayanımı çok fazla, zedelemeden topla, depoya at, (bizde kış armutlarını samana yatırırlar.) sanırım ev şartlarında bile 3-4 ay dayanır.

Ağaç özelliklerine gelince;
Bizim memleketten kaynaklanan sebeplerden olabilir. Felaket uzun. Evin 4. katından toplamaya az kaldı. 3. kattan balkondan toplayabiliyoruz. Gerçi bu duruma bizimkilerin çaya gölge yapmasın diye alt dallarını sürekli budamasının da etkisi olabilir. Bol çiçek vermekte ve bol meyve vermekte. Ama seyreltirseniz neredeyse 1 kg a kadar irilikte meyveler olabiliyor. Seyreltmezseniz nispeten daha ince meyveler oluyor ve bol miktarda meyve döküyor. Belirgin bir zararlısı varmıdır bilmiyorum. bizde ilaç filan kullanılmaz. meyve üzerlerinde yaptığım gözlemlerde seyrek de olsa bazı meyvelerde kurtçuk görüm. ama sanki sonradan delerek meyve içine girmişlerdi.
Rizede sanırım hiç müdahale etmezseniz bile doğal olarak yetişecek bir meyve. fiyatına gelince, Rizede her bahçede bedava, tek masrafı çıkıp toplamak, diğer meyveler gibi. marketlerde 4-5 lira ise pazar fiyatı bana fazla yüksek geldi.

By adiyez at 2012-08-25

Düzenleyen adiyez : 25-08-2012 saat 16:58 Neden: imla ve resim ekleme
adiyez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön