Hasat zamanı ve/veya yaklaşılan dönemlerdeyiz. Net bir sorum var.
Önce net bilgileri vermek istiyorum.
Komşum Ispartalı. Öğretmen. Memleketinden ve tatilinden yeni döndü. (Yaklaşık 15 aydır komşuyuz. Bu nedenle ilk kez bu sene elma bahçesi konuşuldu). Babasının 7.5 dönüm yetişkin elma, yaklaşık 8 dönüm yetişmekte olan genç yarı bodur elma bahçesi var.
7.5 dönüm yetişkin elma bahçesinden periyodize ortalaması 50-55 ton elma (starking ve golden). Üretici satış 1. sınıf / kg ortalama 1 tl.
Masraf 10.000-15.000 tl. Masrafın çoğunluğu zirai ilaç. Kooperatifleri ve de ortak soğuk hava deposu var. Babasının ve bölgedeki insanların fideden, elma cinsine, bakımdan, satışa kadar yılların verdiği tecrübeden ve tecrübenin verdiği hasat ve satış fiyatı belirlemeye (satış stratejisi diyelim) kadar potansiyelden bahsetti.
Bu muhabbetten çok ilginç 2 sonuç çıktı.
Bunlar net anlatılanlar. Doğrudur. Neden detay anlattım;
- hem doğal üretime ilgi duyanlar için,
- hem doğal üretime ilgi duyup kapama bahçede üretim/hasılat/karı (asıl olan da bu ilgi bence) merak edenler için,
- ve de verdiği çok ilginç bir hediyeyi sizlerle de paylaşmak için. (hediye benim için çok süpriz idi. Umarım sizler için de süpriz olur)
Komşum nettir. Hasat miktarı, satış bedeli / dönüm miktarı çok ilgimi çekti.
Kendisine kaolin kilinden, güneş yanıklığına karşı etkisinden, elma iç kurdundan, fotosentez vs etkisinden, donma etkisine direncinden hatta tam kanıtlanamasa da hasat sonrası potansiyel depolama ömrü uzatımından bahsettim.
Zirai ilaçların etkisinden ve de masrafından kurtulma nedeniyle ve de ağacın bakım ve korunması etkisinden dolayı Çok etkileyici buldu, çok heyecanlandı. Depolama ömrü uzatımını bonus olarak görse de ben soru işareti koymasını belirttim.
|