View Single Post
Eski 23-08-2012, 14:47   #27
Yeşile_Özlem
Ağaç Dostu
 
Yeşile_Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-08-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 123
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cengin Mesajı Göster
Geri dönüşüm, uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu. Doğaya daha az zarar vermek için evde neler yapıyoruz/yapılabilir?
Konu epeyi eski bir tarihte kalmış ama canlandırmakta fayda var

Doğaya daha az zarar vermek için evde bir çok şey yapabiliriz.Benim evde yaptığım geri dönüşüm çalışmaları:

1-Kağıt, plastik, cam, metal gibi atıkları ayrı ayrı topluyorum. Oturduğum mahallede geri dönüşüm kutusu yok. Atıkları çalıştığım okula götürüyorum, buradaki kutulara atıyorum. Bu kutuları çalıştığım kuruma ben istedim. Toplayıcılar düzenli gelmiyorlar, her seferinde aramak durumunda kalıyorum.

2-Atık pilleri de biriktiriyorum. Bunları da aynı şekilde işyerime götürüp, atık pil kutularına atıyorum.Bu kutuları da ben istemiştim. Her sene atık pil yarışması olduğu için pilleri yerine ulaştırmakta zorluk çekmiyoruz.

3-Sebze ve meyveleri yıkadığım suları kovalarda biriktiriyorum. Bu sularla balkondaki çiçeklerimi suluyorum.

4-Bir kaç aydır çöp atmıyorum. Balkonda kompost yapma girişimlerim var Çekirdek kabukları, çay demi, yumurta kabukları, zeytin çekirdekleri gibi artıkları ise bir süredir bahçeye gömüyorum. Geçenlerde bahçeye karpuz gömmüştüm, bir süre sonra karpuz fideleri çıktı

5-Aldığım ekmek fazla gelirse, bunlarla kuşları besliyorum. Ayrıca bir pirinç tanesi bile ziyan etmem. Artıkları kuşların görebileceği bir yere sererim.

6-Bir iki yıldır "Mavi Kapak Toplama Kampanyası" var. Duymuşsunuzdur. Plastik kapakları da ayrıca topluyorum. 5 litrelik bir pet şişe içerisinde biriktiriyorum. Ayrıca çalıştığım kurumda da kapak topluyoruz.

7.Kızartmalarda kullandığım yağları da bir şişe içinde biriktiriyorum. Henüz yarım litre civarında. Belediyenin ilgili birimi aranırsa,gelip evden alıyorlarmış sanırım. Henüz böyle bir girişimde bulunmadım.

Geri dönüşüm konusunda yapılabilecek çok şey var ama şu an aklıma gelenler bunlar. Aklıma geldikçe yazarım. güzel bir konu, konuyu açan arkadaşa duyarlılığı için teşekkür ederim.

Yeşile_Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön