saanen
21 haziranda ilk keçimiz (küpeli) doğum yaptı oda dişi çıktı adını kartopu koyduk bir hafta sonra diğeri doğum(safinaz) yaptı yavru ters geldiği için maalesef kaybettik belkide bilgimiz olsaydı yavruyu kurtarabilirdik kartopu 2 aydır ansını emiyor maşallah bayağı iyi safinazıda hergün günde 3 defa sağıyoruz bu hayvanların ilk doğumları süt verimi konusunda günde 2 litre süt vereceğini söylemişlerdi (özer türer çiftliğinden ) fakat ilk günler 3 kilo kadar verdiler şu anda 4,5 kilo süt alıyorum bunlara arpa, buğday, fiy çimi yediriyorum ayrıca yoncada veriyorum saman sa hiç vermiyorum bazen karpuz kabuğu kuru ekmek de veriyorum
bunun sütünüde peynir yapıyorum önce 70 derceye ısıtıpta 40 derecede mayalayarak 4 kilo sütten 1 kg peynir çıkıyor hemde hakiki keçi peyniri yemeye doyamazsınız koku ise hiç yok keçi peyniri yemeyenler dahi iştahla yiyor çünkü teke yok kokan sürüde teke varsa bulaşıyor 1 kg hakiki keçi peyniri büyük marketlerde var 50 tl gibi bir fiyata geliyor birde bunun yan ürünü var keçi peyniraltı suyu 40 derde deva başta kanser olmak üzere şeker, kemik erimesi v.s. gibi hastalıklara da iyi geliyor bilhassa sporcular ve vucüt geliştirenler istiyor kendimizde içiyoruz hatta bizim keçiler bunu çok seviyor
geçenlerde küpelinin burnu akıyordu bayağıda akıyordu bunu neyle iyi ettim bilirmisiniz 1 adet aspirinle ertesi günü hiçbişeyi kalmamıştı burun tertemiz geçenlerde yaklaşık olarak 4 ay önce doğumdan önce hayvanın birden iştahı kesildi en sevdiği yapraklara dahi bakmıyordu onuda sabah kerevizin sap ve yapraklarını sıkıp suyunu biberonla içirdim öğlene hayvan ayağa kalktı
|