Değerli arkadaşlar,
İnegöl de ki Meşhur Köfteci Zeynel (dostum Zeynel Usta ) in bir ziyaretimde bana söylediği şuydu.
Mezbaha ya gidip,bir yaşını geçmemiş danaları seçiyorlarmış.Bu dananın da kaburga eti ve döş tarafını köftede kullanıyorlarmış.
Bir kere makinadan çekiyorlar ve anlattığına göre en az yarım saat yoğruyorlar.Hatta yorulun bırakıyor diğre usta devam ediyor yoğurmaya.
Yoğrulan et tezgahda dövülüyor.Yani kıymayı,kaldırıp kaldırıp tezgaha vuruyorlar.Bu işlemde bir 10-15 dakika sürüyor,böylece artık kıyma iyice özleşiyor.
Sonra +5 derece dolaba koyup bir gün dinlendiriyorlar.
Köftenin pişeceği gün sabah erkenden buzdolabından çıkarılan kıymalar,tekrar bir 20-25 dakika yoğuruluyor.Sonra tekrar dolaba koyulup1-2 saat dinlendiriliyor.
Sonra kıymalar çıkarılıp taneleniyor.
İnegöl köftesi o nedenle ciklet gibi olur derdi Zeynel usta.
Bana konuşmalarımızda ne soğandan nede karbonattan bahsettiğini hiç hatırlamıyorum.
Saece et ve tuz dediğini ise çok iyi hatırlıyorum.
Bu yazımı okuyan ve İnegöl de oturan arkadaşlarımız varsa;olurda bir gün Köfteci Zeynel e giderlerse,Antalya dan Şark Sigorta nın eski Antalya Bölge Müdürü Haşim Arıkan'ın selamı var derlerse memnun olurum.
Hepinize afiyet olsun.
|