Sayın avator34, Arkadaşlar fikirlerini paylaşmışlar bende biraz eklemeler yapayım.
Daha öncek ki yazılarımda bu konuya çok defalar değinip yazmıştım, yeni ekilen fidanlarınızı üç dört göz üzerinden kesip iyi süren gelişen gözü bırakıp tek dal bırakırsanız fidanınız çok daha iyi gelişecektir, ki, dördüncü resim bunu kanıtlıyor. Tek dal kalsaymış daha da iyi gelişecekti.
Bu kadar kalın ve uzun ekilen fidanları ilk yıl kökler besleyemiyor onun için üç dört göz üzerinden kesmekte büyük fayda var.
Buradan kesseymişin çok daha iyi olurdu.
Kesim hatası, 1 nolu yer kesim yeriniz olmalıydı. Tek lider dallı için 2 nolu yer kesim için uygundur.
Buradaki soruna biraz değineyim, Bahçeye kabak ektiğinizi söylüyorsunuz, ekebilirsiniz yanlış yok, fakat toprağı bu kadar caklamasına müsaade etmemeliydiniz, capalamayla sulamayla önleyebilirdiniz. bilhassa fidanlara bu kadar yakın catlaklar uygun değil hem de hiç değil.
Bu resmi görmeden size sorsamki fidanları capalıyormusunuz evet capalıyorum diyeceksiniz,
Fidanların küçük bir etrafı capalanmış resimden görüyorum, fakat capalama bu değil, daha geniş bir alan capalanmalı. Bakınız catlalara fidanın etrafını capalasanızda oluşan çatlaklar yüzünden alttan hava alır ve fidan kurur neden kuruduğunu da anlayamazsınız.
Bu dalın birini de baharda alıp tek dal bırakırsanız iyi olur bu kadar alçaktan dallandırma ileride sorunlar yaratır.