Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç
Sevgili dostum smnunal;
Bahçeni baştan sona dolaştım. Ağzım açık kaldı valla.
Hani 'Binlerin annesi' diye bir çiçeğiniz var ya! İşte ondan esinlenerek, haddim olmayarak size '' Binlerin Babası demek geldi içimden.
Bu ne zengin çeşit, bu ne renk cümbüşü? Gerçekten şaşırtıcı. Bu kadar bitkiyi kontrol edebilmek, onların gereksinmelerini karşılamak marifet ister. Gerçi belliki sizde o marifet fazlasıyla var.
Ben tek bir aşıyı bile yapamazken, yok 'dilcikli', yok 'dipcikli'...Hepside tutmuş maşallah.
Sonra, herşey, son derece düzenli ve bakımlı. Hayran olmamak elde değil.
O meyvelerin güzelliği ne öyle? Gerçi iklimin ve arazi yapısınında etken olduğu bir gerçek ama yinede profesyonel birinin ellerinde olduğu gerçeği yadsınamaz.
Zeytinlikteki o beyaz çiçekli sarmaşığa hiç yüz verme derim ben! Tarla sarmaşığı denen o mendebur, zeytin filan dinlemez boğar kurutur valla ağacı. Zira hiç bir zararlı ot ilacı, onu kökünden kurutamıyor. Fındıklıklarda bizim başımızın belası.
Şu San Marzino denilen domatese buralarda 'anarşişt' diyorlar. Her nedense?  Biz onu salçalık olarak üretiyoruz. Galiba diğerlerine göre daha bereketli oluyor.
Sevgili dostum; Vesileyle kandilinizi kutluyor, sağlık ve mutluluk içinde sefa sürmenizi diliyorum.
|
Saygıdeğer büyüğüm değerli Orhan ağabeyim,
Bahçemi gezmenizden ve keyf almanızdan mutluluk duydum. Eğerki siz bizlerin yaptıklarını beğenip birşeyler söylüyorsanız bu bizleri fazlasıyla onore eder.
Bahçemdeki bitki çeşitliliğinde sizlerinde katkıları olduğunu belirterek nezdinizde katkısı olan tüm doğa dostlarına şükranlarımı sunmak istiyorum. Bizdeki bu çiçek ve bitki sevdası atalardan kalma sanırım, Rahmetli dedem kendisini hiç görmemiş olsamda karakol komutanlığını bırakıp çobanlık ve çiftçilik yapmış. Büyükler hep anlatırlar onun tarlasındaki meyve çeşidi hiçbir yerde yoktu (sadece 35 çeşit armut olduğu söylenir.) hangi çeşidi ararsan Osman çavuşun tarlasında bulursun başka yerde arama derlermiş. Kendisini rahmetle anıyorum.
Sayın hocam sizlerin bahçesindeki düzenin yanında bizimkiler yer darlığından ve hepsinden olsun isteğinden dolayı nizami değil karışık düzen içinde olmak zorundalar.
Meyveler iklimin özelliğinden dolayı birazda itina gösterdinizmi gerisi kendiliğinden geliyor. Benim bahçe tanzimim başta tamamen meyve ve üzüm çeşitleri olsun amaçlıydı sonradan araya müsait olmamasına rağmen çiçekli bitkileri ilave etmeye başladık bakalım nereye kadar götürebiliriz.
Zeytinliklerdeki yabancı otlarla mücade etmeyi bıraktım sayılır nedenine gelice başedemiyorsunuz birde bulunduğumuz bölge yazın aşırı sıcak oluyor bu seferde toprak yüzeyi çıplaksa çoraklaşarak verimden düşüyor.
San marzano domates salçalık ve kurutmalık olarak çok kaliteli yalnız sırık veya ipe alınması lazım yerde nem ve rutubetten ürün kaybı oluyor, biz domateste enaz 2 veya 3 çeşitten veya bahçede yetişenlerin içerisinden beğendiklerimizin tohumunu alarak üretim yapıyoruz. Oralardaki ismide fena değilmiş.
Siz değerli dostlarımızında geçmişde olsa Kadir gecelerini kutlar hayırlara vesile olasını dilerim.
Sevdiklerinizle beraber yaşayacağınız sağlıklı ve huzurlu günler temennisiyle, Muğladan selamlarımla.