View Single Post
Eski 14-08-2012, 16:59   #1006
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin Mesajı Göster
Suzi dilara ve Gülşen ;
İkinize birlikte sorup yanıt almak istiyorum.İlk kez tanıştığım gloxiniamı 10 gün önce aldım, sağlıklı bol tomurcukluydu, ışık alan yerde ve toprağı kurumadan sulamadım, ancak tomurcuklar biraz irileşip açma aşamasına gelince önce sapı kahverengileşiyor sonra boynunu büküyorlar.yapraklarsa çok gür ve sağlıklı, acaba dış yaprakları azaltmam gerekir mi ?
Bu durum umarım bitkinin ortam değişikliğiyle strese girmesinden olmuştur.
Ne yapmam gerek, bir de sonbaharda suyu tamamen kesip bitkiyi budayacak mıyız? Tam anlayamadım.
Sevgiyle kalın...
Sorunun birinci kısmının cevabını ne yazık ki bilmiyorum, gloksinyaya bu yıl üç yıl olacak bakıyorum hiç öyle bir sorun yaşamadım. Bu yıl solucan ve minik bir tırtıl yüzünden sorunlar yaşadım, bir defa komple saksı değişimi ve budama yapmak zorunda kaldım, ilk başta işe yarar gibi olduysa da tırtıl yeniden yaprakları yemeye başlayınca yine budadım ve sağlam yumruyu yeniden diktim. Yeniden minik yapraklar vermeye başlamış.

Eylül ayına kadar yapraklarını büyütmesine izin vereceğim sonra suyunu tamamen kesip sarartacağım ve bir kenara koyup şubata kadar su vermeyeceğim. Budamak yok yapraklar kendiliğinden solup sararacak ve kuruyacak. O zaman kuruyan yaprakları temizleyin ve gölge, havadar bir yerde şubata kadar dursun. Şubat ayı geldiğinde toprağını yenileyin, gübreli, güzel bir toprak karışımı ayarlayın. Sulayıp tül arkasından güneş alan (ben sabah güneşi alan tül arkasına koymuştum ve sonuç çok iyiydi) bir pencere önüne koyun toprağı nemli olacak ıslak değil, sularken yapraklarına su değmemesine dikkat edin.
Gözünüzde büyütmeyin gloksinya bakımı kolay bir bitkidir. Toprağı kurumasın ama fazla sulayıp yumrunun çürümesine de izin vermeyin. Güneşsiz kalırsa yaprak sapları uzar. Direkt güneşe maruz kalınca da yanar. Perde arkası güneş ister. Çiçek konusunda cömerttir.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön